Signaler: Prating på konserter

Sett pratmakerne i bur!

Lei av publikummere som prater på konserter? Løsningen er glassklar.

SA IFRA: Jeff Tweedy er en av få som har dokumentert utskjelling av publikummere på film - i konsertfilmen «Sunken Treasure» fra 2006. Han har en meningsfelle i Robert Plant, som måtte roe publikum i Bodø sist fredag. I september spiller Tweedy og bandet hans, Wilco, i Norge. Det kan bli spennende. Her fra en konsert i 2017. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
SA IFRA: Jeff Tweedy er en av få som har dokumentert utskjelling av publikummere på film - i konsertfilmen «Sunken Treasure» fra 2006. Han har en meningsfelle i Robert Plant, som måtte roe publikum i Bodø sist fredag. I september spiller Tweedy og bandet hans, Wilco, i Norge. Det kan bli spennende. Her fra en konsert i 2017. Foto: REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Som anmelder og over gjennomsnittet musikkinteressert har jeg nok vært på flere konserter og festivaler enn de fleste. Altfor sjelden opplever jeg at artister sier ifra når folk prater. Det rare er jo at folk betaler i dyre dommer for å høre en artist uten å være interessert i å, eh … høre! Det viktigste er kanskje å kunne fortelle etterpå at du var der?

Det hender publikummere hysjer irritert på dem som står rundt, men jeg har alltid beundret artister som går ett skritt videre og sier sin mening om uvesenet. Jeg kan telle på ei hånd de gangene det har skjedd, og derfor er det så lett å huske episodene.

Jeg var ikke til stede da Robert Plant kjeftet på publikum under konserten i Bodøhallen sist fredag, men jeg har ingen problemer med å forestille meg det.

«Plant kjeftet på dem som sto i baren med glass i hånda. Han ba om oppmerksomhet.», skrev anmelderen i Avisa Nordland blant annet, og får støtte fra mange publikummere i avisa og på sosiale medier. Arrangøren sier til Dagbladet at de kommer til å dra baren ut av lokalet neste gang de har samme type konsert, med noen dempede låter. Plants management har nå bedt arrangørene på resten av norgesturneen om ølstans under konserten når den foregår innendørs – for å minimere muligheten for skravling.

Jeg har en bedre idé: Bygg glassbur etter mønster av røykerommene som oppsto etter at røykeloven ble innført eller bygg inn baren, gjerne det også med glass. Det er gjerne der problemet er størst. Sett inn en høyttaler, så kan de som vil prate gå inn der og prøve så godt de kan å overdøve artisten som ønsker å gjøre jobben sin mest mulig uforstyrret på scenen. Samtidig gjør du også dem som står rundt deg en stor tjeneste om du går inn i glassburet. Der ser du artisten, for du er jo mer interessert i å se og prate enn å høre. På Rockefeller i Oslo kan du gå inn i et tilstøtende rom med skjerm om du kjeder deg. Ikke dumt det heller, sjøl om ikke alle som burde gå inn der bruker det.

Det gjorde inntrykk da Chris Hillman fra The Byrds og Flying Burrito Brothers ble regelrett forbannet på publikum under en duokonsert med Herb Pedersen i Logen i Bergen i 2003. Det ble så ille at han tydelig indignert, men likevel ganske høflig ba publikum om å være stille.

På live-dvd-en «Sunken Treasure: Live in the Pacific Northwest» (2006) fra Wilco-sjef Jeff Tweedys soloturné, har han et herlig utfall mot publikum som prater bak i lokalet. Han stopper konserten og stiller et spørsmål til dem: «Hvordan kan jeg gjøre dette best mulig for deg? Spiller jeg feil låter? Legger jeg ikke hele hjertet mitt i dette for dere? Fortell meg hva jeg kan gjøre for å få dere til lytte til denne konserten, som dere har betalt penger for. Jeg vil gjøre dere glade. Hvis det å snakke gjør dere glade, hvorfor kom dere hit?» spør han. «Can you shut up for once in your fucking life?» ranter han videre - og får applaus.

I 15 sekunder får han publikum til å være helt stille. Du kan se hans utfall i videovinduet under. Tro meg, det er verdt å bruke 3.29 minutter av tida di på filmsnutten!

Prating er et mindre problem i Oslo Spektrum enn i små klubber, men det kan bli riktig ille på festivalene. Det har gjerne med alkoholinntak å gjøre. Det er en kjent sak at Notodden Blues Festival har et problem med publikummere som er mer opptatt av å feste. Det ble et tema under de rolige partiene på konsertene med særlig Ry Cooder og Bonnie Raitt i fjor. Ingen av dem sa ifra, sjøl om de sikkert hadde veldig lyst.

Tenk om vaktene pent og pyntelig kunne geleidet pratmakerne til glassburet. Må de ut for å kjøpe øl kan de få lov til det om de lover å komme tilbake til skravlebua. God konsert!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.