Sett strek

Sterk strek under øyet blir et «møst» i høst.

Både 60-tallets katteøyne og det sene 70-tallets øyensminke er på vei tilbake, og kajalblyanten svinges flittig når de kjente motehusene skal vise høstens stil.

Gucci, Missoni og Versace kjører på med mørk kajal rundt hele øyet, og drar øyenskygge ut mot tinningen i en velformet «vinge» eller spiss.

- Du får til dette med en skåret pensel. Men du bør bruke flytende eyeliner hvis du vil ha en skarpere, mer «malt» effekt. Med tykk pensel kan du kan male over øyelokket, og samtidig få en markert kant, sier makeup-artist Per Ragnar Karlsen.

EN KAJAL ER BLØT. En eyeliner er våt som blekk.

- Den legges med pensel inntil vippekanten. Det er mange som gjør dette feil, og lar det stå igjen en millimeter umalt hud. Det er ikke bra om vippene blir hengende i lufta, påpeker Per Ragnar.

- Bør man velge en farge som framhever øyenfargen?

- En klassisk eyeliner er alltid svart. Den brukes til å markere, gi skarphet og «blikk». Da må fargen være mørk.

I HØST BLIR EYELINER og kajalblyanter brukt til å skape en rekke forskjellige uttrykk. På motevisningen til Dior blir det gjort en vri på en i utgangspunktet klassisk makeup: Beige og brune øyenskygger virker sprekere når våtlinjen rundt hele øyet farges med svart «blekk»!

Uttrykket hos Julien Macdonald er utenomjordisk. Modellene ser ut som romvesener, med eyeliner i tykke, svarte streker under øynene.

Hos Martine Sitbon ser det ut som om små barn har blitt sluppet løs på jentene. Med kajalblyanter har de tegnet røde, svarte og mørklilla linjer uten tanke på at resultatet skal bli pent.

- Ikke vellykket, sier Per Ragnar.

Kanskje vi skal sette strek?