Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Setter av 30 millioner til bokmesse

Setter av fem millioner mer enn tidligere.

GIR TIL BOKMESSE: Kulturminister Thorhild Widvey og resten av Stortinget setter av 30 millioner til at Norge kan bli hovedland under bokmessa i Frankfurt. Foto: Anders Grønneberg
GIR TIL BOKMESSE: Kulturminister Thorhild Widvey og resten av Stortinget setter av 30 millioner til at Norge kan bli hovedland under bokmessa i Frankfurt. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): NORLA, foreningen for norsk litteratur i utlandet, har lenge jobbet for at Norge skal bli hovedland under verdens største bokmesse, bokmessa i Frankfurt.

I høst ble det klart at kulturminister Thorhild Widvey foreslo å bevilge 25 millioner kroner for å få dette ønsket realisert

Nå har Stortinget bestemt at de skal bevilge 30 millioner, etter at Venstre og Kristelig Folkeparti gikk sammen med regjeringspartiene for et forslag om å høyne beløpet.

- Vi gleder oss over at NORLA og bokbransjens initiativ om at Norge skal bli hovedland ved Bokmessa i Frankfurt 2019 er blitt møtt med stor oppslutning fra Stortinget, sier Margit Walsø, leder i NORLA i en pressemelding.

Får profilering Den store bokmessa har hvert år et land som hovedgjest, og kunst- og kulturlivet fra det aktuelle landet får en egen paviljong og betydelig profilering. 

Hovedland i år var Indonesia, mens Nederland blir det i 2016, Frankrike i 2017 og Georgia i 2018. Ønsket er at Norge i 2019 kan få den viktige plassen ved messa som trekker 10 000 journalister fra 100 land årlig.

Thorhild Widvey var i år i Frankfurt for å lære mer om hvordan Norge kan få utstillingsplassen. Widvey har tidligere bedt næringslivet om å spytte i penger for å sikre plasseringen ved messa.

Stor betydning Nå har altså politikerne vedtatt å bevilge 5 millioner mer enn hun opprinnelig foreslo. 

Indonesia var i år hovedland ved bokmessa i Frankfurt og hadde da en egen paviljong. Foto: SUSANNAH V. VERGAU
Indonesia var i år hovedland ved bokmessa i Frankfurt og hadde da en egen paviljong. Foto: SUSANNAH V. VERGAU Vis mer

Med 30 millioner fra Stortinget, og 12 millioner fra bokbransjen, mener NORLA at utsiktene er lyse for at Norge kan bli hovedland under Frankfurt 2019.

Satsingen vil få enorm betydning for norsk litteratur, mener foreningen.

-  Med Stortingsvedtaket er en substansiell del av budsjettet sikret. Dersom Norge får tilslaget, kan mange nye forfattere få internasjonale muligheter, norsk litteratureksport løftes og store muligheter for profilering for Norge og norsk næringsliv oppstår, sier Margit Walsø.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media