Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Setter denne serien standard for zombie-skildringer?

«The Walking Dead» hylles av kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I går hadde tv-serien «The Walking Dead» amerikansk premiere på AMC, samme kanal som også viser «Mad Med», «Rubicon» og «Breaking Bad» - sistnevnte med norsk tv-premiere i kveld.

Som navnet antyder handler «The Walking Dead» om det etterhvert temmelig velkjente fenomentet zombier. I første episode får vi møte politimannen Rick Grimes, som blir skutt under en politioperasjon.

Når han noe senere våkner fra koma, har verdenen rundt ham forandret seg radikalt. En zombie-epidemi er brutt ut, og ingenting ser ut til å noen gang bli som før.

Basert på tegneserie Grimes tar etterhvert ledelsen for en gruppe overlevende, som må stå sammen gjennom tykt og tynt - og mye blodsøl - på jakt etter en trygg havn. Kanskje vil Grimes også finne kona og sønnen, som han har et håp om at fortsatt lever?

STÅR SAMMEN: De overlevende i «The Walking Dead» må holde sammen for å overleve. Foto/video: AMC
STÅR SAMMEN: De overlevende i «The Walking Dead» må holde sammen for å overleve. Foto/video: AMC Vis mer

Bak serien står manusforfatter og regissør Frank Darabont, som også har gitt oss storfilmene «The Shawshank Redemption» og «The Green Mile». Serien er basert på en tegneserie med samme navn, skapt av Robert Kirkman og Tony Moore.

Darabont har jobbet tett med Kirkman under innspillingen, og tv-kanalen AMC har latt serieskaperne spillet med åpne kort. Selv Kirkman ble overrasket over hvor mye de tillot Darabont å vise i førsteepisoden, som i scenen der Grimes skyter en liten zombiejente med kanintøfler i hodet.

- Vel, Frank er svært gal, sier Kirkman i et ferskt intervju med Entertainment Weekly.

Godt mottatt Første episode ble svært godt mottatt blant kritikerne etter visningen i går, og serien ligger nå med en snittscore på 86 på Metacritic.

BASERT PÅ TEGNESERIE: «The Walking Dead» er en veletablert og populær zombieserie.
BASERT PÅ TEGNESERIE: «The Walking Dead» er en veletablert og populær zombieserie. Vis mer

- Det som gjør «The Walking Dead» så mye bedre enn en vanlig horrorserie, er at den leker med teatralsk storhet på et lerret som føles ekte. Det hele ser filmatisk ut, og har orkestermusikk som står i stil, skriver Wall Street Journal i sin anmeldelse.

Også seerne er åpenbart begeistrede. Serien har i skrivende stund 9,4 i leserscore på Metacritic, 9,6 på IMDB, og i en leserundersøkelse på MTV.com er det bare 1,29 prosent som svarer at de hatet førsteepisoden.

Foreløpig har ingen norske tv-kanaler opplyst om at de har kjøpt inn serien.

Foto/video: AMC
Foto/video: AMC Vis mer
Foto/video: AMC
Foto/video: AMC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!