Filmanmeldelse: «Ingenting å le av», med Odd Magnus Williamson

Setter dype spor

Når Kasper har nådd bunnen, og ingenting kunne blitt verre, får han vite at han har alvorlig kreft. «Ingenting å le av» både underholder og berører.

TRAILER: «Ingenting å le av» er blitt en morsom historie om verdien av å ta livet på alvor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ingenting å le av»

Norsk komedie/drama

Regi: Petter Næss
Skuespillere: Odd-Magnus Williamson, Sara Khorami, Øystein Martinsen
Premieredato: 10. september 2021
Aldersgrense: 9 år

«Overbeviser om at historien må bli fortalt.»
Se alle anmeldelser

FILM: Petter Næss er en av Norges mest anerkjente regissører, og en av få som kan skryte på seg en Oscar-nominasjon, med klassikeren «Elling» fra 2001. De siste åra har det vært stille fra ham på filmfronten, men han har vært aktiv i teatermiljøet, samt med NRK-serien «Lykkeland» som snart går inn i sin andre sesong.

«Ingenting å le av» er den første spillefilmen regissert av Næss siden den undervurderte krigsfilmen «Into The White» (2012). Enda så gledelig det er at Næss returnerer til filmformatet, tilhører hans nyeste tilskudd til filmhistorien strengt tatt manusforfatter og hovedrolleinnehaver Odd Magnus Williamson, som gir både kropp og sjel for at dette skal funke.

Williamson er for folk flest kjent som standupkomiker, enda han både har vært å se i filmer, som «Kon-Tiki», og serier som «Nobel» og «Beforeigners». Han spiller gjerne enkle, litt barske roller som kanskje ikke er så mye til ettertanke.

Eksistensiell krise

Men hva skjer om man tar en rollefigur litt snarlik Williamson selv, ut av sitt vante habitat? Hva skjer når denne komikeren gir opp håpet under sin eksistensielle krise, og ender opp som både avdanket og mislykket i samfunnets øyne? Og attpåtil blir diagnostisert med alvorlig kreft?

Williamson er ikke den første som utforsker hva som skjer når klovnen blir døende. Milos Formanns biografifilm om Andy Kaufman, «Man on the Moon», er trolig både det beste og mest kjente eksempelet, men Judd Apatows «Funny people» er også nevneverdig.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis en original eller overraskende historie publikum får levert, men du skal ikke mange minuttene inn før du blir overbevist om at dette likevel er en fortelling som må bli fortalt.

Tilflukt i rusen

Filmen handler om Kasper Berntsen (Odd Magnus Williamson), en standupkomiker som drøvtygger det samme materialet år etter år, og publikum begynner å gå lei. Utenom manager og bestevenn Erik Elizabeth (Øystein Martinsen), har han ytterst få i livet sitt. Han har ikke stiftet familie, og det er ingenting som tyder på et nært forhold til foreldre eller eventuelle søsken. Han søker tilflukt i rus og beskytter seg med lite sjarmerende forsvarsmekanismer.

Fem minutter inn i filmen har Kasper allerede nådd bunnen, og når ingenting kunne bli verre, får han vite at han har alvorlig kreft.

«Ingenting å le av» er en odyssé, og en dannelsesreise. Williamson har skrevet et dyptpløyende manus om noe av det verste som kan skje med et menneske, men fokuserer nesten ene og alene på lyspunktene, uten noen gang å neglisjere den psykiske og fysiske utfordringen kreft bringer med seg.

FILMGJENG: Petter Næss (t.v.) har regissert Øystein Martinsen, Sara Khorami og Odd-Magnus Williamson. Foto: SF studios
FILMGJENG: Petter Næss (t.v.) har regissert Øystein Martinsen, Sara Khorami og Odd-Magnus Williamson. Foto: SF studios Vis mer

God regi

Manusarbeidet fører med seg sterke emosjonelle svingninger, både for rollefigurene og for publikum som observerer, men det er regissøren som må blåse liv inn i teksten.

Næss har alltid vært en sentimental regissør, og enkelte filmer har stått i fare for å bli litt klissete. Hans nye film klarer akkurat å holde seg innenfor den hårfine balansen, og de lett manipulerende teknikkene vekker heller fram følelser enn at grepene kjennes kunstige.

Han står også for imponerende skuespillerinstruksjoner, da særlig av de tre hovedrollene spilt av Williamson, Øystein Martinsen og Sara Khorami. De spiller alle tre vidt forskjellig, men til felles har de at de skiller seg ut fra samfunnet på ulikt vis, som eksempel er Erik Elizabeth trans. På kløktig vis går filmen inn i dagsaktuelle temaer uten å problematisere mer enn nødvendig.

Filmen er tiltalende estetisk, men kunne vært strammere klippet. Det er ikke mange minuttene det dreier seg om, men midtpartiet kjennes litt langt. Men helhetlig blir dette en severdig og levende fortelling, som setter dype spor hos publikum, uten å kreve for mye mens man ser filmen. Da blir man både underholdt, berørt og imponert.

«Ingenting å le av»

Norsk komedie/drama

Regi: Petter Næss
Skuespillere: Odd-Magnus Williamson, Sara Khorami, Øystein Martinsen
Premieredato: 10. september 2021
Aldersgrense: 9 år

«Overbeviser om at historien må bli fortalt.»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer