Setter fokus på trakassering av kvinner med kunst

Amerikansk fotograf inspirert av egne opplevelser.

(Dagbladet): - Hvert bilde i serien skal representere en situasjon hvor jeg eller modellen har opplevd seksuell trakassering, sier fotograf Allaire Bartel til Huffington Post.

Hun står bak fotoserien «Boundaries, som viser en kvinne i ulike daglige situasjoner hvor hun bli «tatt på», herunder trakassert, av det som tilsynelatende er mannlige hender.

Dagbladet har fått tillatelse av fotografen til å gjengi bildene.

Inspirert av kvinner For det er ikke bare i Norge man ønsker å sette fokus på seksuell trakassering. I disse dager trender emneknaggen #jegharopplevd i sosiale medier.

Bartels fotoserie ble laget i forbindelse med Young Photographers' alliance Mentoring Program i fjor, hvor tema var «grenser».

- På den tida var det en utbredt debatt om hva det var å være kvinne i en mannsdominert verden. Å kunne lese andre kvinners erfaringer, og kunne dele mine egne, inspirerte meg til å skape noe som tolket denne debatten, skriver fotografen på sin nettside.

Foto: Allaire Bartel Photography
Foto: Allaire Bartel Photography
Foto: Allaire Bartel Photography
Foto: Allaire Bartel Photography
Foto: Allaire Bartel Photography

- I hvert bilde opprettholder kvinnen et tomt uttrykk som viser hvordan vi som kvinner må akseptere slike situasjoner som ok og til og med normale, skriver hun videre.

Engasjement Twitter-initiativet #jegharopplevd fra det feministiske tidsskriftet Fett har skapt stort engasjement de siste dagene. Over 16 000 nordmenn har til nå kasta seg på kampanjen som kom i kjølvannet av debatten rundt «Trygdekontoret»s pornosketsj.

- Det ser ut som vi har truffet en nerve. Mange føler nok at temaet er underkommunisert og at seksuell trakassering ofte blir bagatellisert av omgivelsene og i samfunnsdebatten, har Pedersen tidligere uttalt til Dagbladet.