Setter korken på puppen

HAMAR (Dagbladet): Mens mødrene deres brente bh-er på bålet, har ungjentene i Kvinner Viser Vei satt i gang en svær bh-konkurranse. A-cup eller F-cup, alt er lov.

Gina Teksum (18) drar lattermild på seg en kombinert cola og gips-bh. Den sitter som smurt.

- Denne burde vel dekke det meste, ler Cecilie Aakernes (21).

Hun velger frisbeevarianten, mens Line M. Rustad (29) går i sin mors fotspor og sier nei til både EU, NATO og atomvåpen på en og samme bh.

Ville provosere

- Vi har hatt mye morsomt med denne konkurransen. Samtidig ville vi vel provosere litt, sier Gina.

Det har jentene greid til gagns. Lokalavisene ved Mjøsa har trykt sinte leserinnlegg i fleng, og ikke alle har vært like begeistret over å få bh-en så til de grader tilbake på banen.

- Voksne kvinner har vært mest negative. De er forarget over at vi bruker bh-en i kvinnekampen. Jeg tror ikke de har skjønt humoren i det, ler jentene.

Ideen fikk de etter å ha sett en skoleutstilling om temaet hus. Den endte opp i puppehus.

- En bh er jo et puppehus. Dessuten er den noe av det mest kvinnelige som finnes, sier Line.

Silke og stål

Til nå har jentene fått inn over 50 bh-er i ymse størrelser og materialer, som skal stilles ut under den store Kvinner Viser Vei-messa i Vikingskipet på Hamar. Det eneste kriteriet er at det skal være en bh, om den er søt eller sexy, av silke eller ståltråd, spiller ingen rolle.

- Etterpå har vi tenkt å donere dem til Kvinnemuseet i Kongsvinger. Litt av vitsen er å vise at vår kvinnekamp er annerledes enn våre mødres. Vi kommer aldri til å brenne bh-er, vi er jenter som liker å være jenter. Men så lenge det finnes under ti prosent kvinnelige ledere i Norge, og kvinner fortsatt får dårligere betalt enn menn, så har vi noe å kjempe for, slår Line fast.

Men feminisme er ikke et ord de ynder å bruke.

- Nevner jeg ordet feminist, får jeg kjapt høre at jeg er en jævla rødstrømpe. For meg er ikke kvinnekamp å kjempe mot menn. Jeg har hatt foreldre som begge har jobbet og delt på oppvasken, og det er ikke det det handler om. Det handler om å styrke seg selv. Få bedre selvtillit, sier Gina.

- Kvinner Viser Vei handler om å skape nettverk. Vi er blitt kjent med masse fantastiske damer gjennom å være med på dette, sier Line.

Veggkunst

Unggruppa består av 40 jenter mellom 16 og 30, og når messa åpner 12. august får de sitt eget rom i Vikingskipet. Veggene skal dekoreres med brystholderkunst på høyt nivå.

- Vi blir hele tida beskyldt for ikke å være opptatt av likestilling, og at vi ikke bryr oss om det generasjonen før oss har kjempet fram. Det er ikke sant, men vi må gjøre det på vår måte, sier Line.

FULL PUPP: -Humor er viktig, mener ungjentene i Kvinner viser vei.