DEBATT

Privatisering og pensjon

Setter likestillingen i revers

Private barnehager svekker pensjonsordningene

STREIK: Ansatte i 20 barnehager i selskapet Akasia streiker over pensjonsordningen.
STREIK: Ansatte i 20 barnehager i selskapet Akasia streiker over pensjonsordningen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeid i barnehage er et kvinnedominert yrke med høy arbeidsbelastning og lav lønn. Akkurat nå pågår en barnehagestreik i Hordaland og Rogaland. Ansatte i 20 barnehager i det kommersielle kirkekonsernet Akasia streiker for en rettferdig og livslang pensjon.

Tariffavtalen som konflikten omhandler burde ha vært ferdigforhandlet i 2016, slik alle andre tariffavtaler innenfor barnehagesektoren ble i fjor.

Akasia hevder at en rettferdig pensjon vil sette arbeidsplasser på spill og at dette er noe de ikke har råd til. Dette til tross for at de i dag får 13 prosent av det kommunale rammetilskuddet for å dekke pensjonskostnader. Den ordningen de har nå koster dem bare cirka 7 prosent. Man kan lure på hvor det er blitt av de resterende 6 prosentene?

Vi må spørre oss selv hvilken type samfunn og arbeidsliv vi ønsker å ha. Vil vi ha kommersielle selskaper som bedriver dumping av lønns- og arbeidsvilkår i velferdssektoren? Skal fellesskapets midler brukes på selskaper som profiterer på velferdstjenester?

Kvinner er i høyere grad enn menn avhengige av velferdsstaten både som brukere og arbeidstakere, og er de store taperne ved privatisering. Kvinner som har slitt et helt arbeidsliv står igjen med smuler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer