DEBATT

Setter norske arbeidsplasser i fare

Det er ganske arrogant og elitistisk å forvente at folk flest, særlig nå når mange er bekymra for egen økonomi, skal fylle hjemmene sine med norske håndlagede møbler og gå i norsk design.

FÅR KRITIKK: Trygve Slagsvold Vedum oppfordrer nordmenn til å handle norske varer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Trygve Slagsvold Vedum oppfordrer nordmenn til å handle norske varer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi hører nå flere ta til orde for å støtte norske arbeidsplasser gjennom å kjøpe norsk mat og handle lokalt. Det er en flott oppfordring.

Som forbrukere bør vi bli langt mer bevisste når det gjelder hvordan vi kan påvirke både tilbudene i nærmiljø gjennom å handle lokalt, støtte norske produsenter av både mat og andre produkter

Ingenting er så godt som søte norske jordbær, forfriskende som lokalt brygget øl eller så fint som norsk design. Men når Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, oppfordrer til å kjøpe norsk for å bygge landet vårt, så glemmer han at hver fjerde ansatt i norsk næringsliv jobber i eksportbedrifter.

De er helt avhengig av at vi har samhandel med verden rundt oss for å delta i internasjonale verdikjeder. Misforstått nasjonalisme og proteksjonisme setter norske arbeidsplasser i fare. EØS-avtalen sørger for at norske varer og tjenester er produsert slik at de friksjonsfritt kan selges til vårt nærmeste marked.

Det er ganske arrogant og elitistisk å forvente at folk flest, særlig nå når mange er bekymra for egen økonomi, skal fylle hjemmene sine med norske håndlagede møbler og gå i norsk design. Ikke fordi det ikke er bra, men fordi det koster mer, mye mer, enn varer laget for et globalt marked.

Mange av oss har IKEA hjemme og går i Hennes & Mauritz fordi masseproduksjon til et stort marked gir lavere priser og gjør mange varer tilgjengelig for flere.

En oppsiktsvekkende studie fra 2014 viste at de ti prosent fattigste ville tapt hele 63 prosent av sin kjøpekraft hvis man stengte grensene for handel, fordi denne gruppen forbruker mer importerte varer. Studien inkluderte 40 land, derav 13 utviklingsland. De med lavest inntekt, tjener mest på global konkurranse og handel.

Men hva er egentlig det å kjøpe norsk? For noen år siden hadde hver tredje bil som ble produsert i Europa aluminium fra Hydro. «Made in EU» kan bety delvis produsert av norsk industri i Norge. Vi eksporterer teknologi, materialer og deler som selges inn i internasjonale verdikjeder, og kommer tilbake til oss som hele produkter.

Dette sikrer produksjon og norske arbeidsplasser over hele landet, og gir oss muligheter vi aldri ville hatt ellers. Hvis vi skulle vært selvforsynte med noe så enkelt som ingrediensene til smertestillende midler som Paracet, så måtte vi fortrengt norsk matvareproduksjon til fordel for å dyrke opiumsvalmuer som vi i dag importerer.

Vi kan faktisk ikke være sjølberga på alt. Vi er avhengig av handel for å bygge landet og sikre norske arbeidsplasser slik vi alltid har gjort. Skal vi bygge landet og støtte norske arbeidsplasser må vi se lengre enn vår egen navle. Å se til Europa og vårt nærmeste marked og verdifellesskap er en god start.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer