Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Setter opp sjokkteateret i Norge. Får 18-årsgrense: - Veldig brutalt

Folk besvimte og gikk i protest under det sadistiske stykket «Renset» da det gikk i London. Nå står Nationaltheatret i Oslo for tur.

VOLDELIG: Stykket «Cleansed» fikk blandet mottakelse da det ble satt opp på National Theatre i London og flere i salen reagerte sterk på voldsscenene. Nå kommer stykket til Norge. Video: National Theatre Vis mer

(Dagbladet): - Jeg kjenner på en glede ved å gå inn i dette, men også en frykt. Det kommer til å bli tøft, sier Thorbjørn Harr (43).

Han og skuespillerkollegene Birgitte Larsen (35) og Øystein Røger (54) sitter i en sofakrok på Nationaltheatret og forsøker å beskrive forventningene til å spille i stykket «Renset».

«Cleansed» ble skrevet i 1998 av britiske Sarah Kane. Den unge dramatikeren rakk å skrive fem teaterstykker før hun tok sitt eget liv i 1999, 28 år gammel. Forestillingene skal være inspirert av hennes egen depresjon, og kalles provoserende dramatikk som kretser rundt vold, fornedrelse, seksualitet og lemlestelse.

- Hun ville ikke provosere, eller sjokkere for å sjokkere, men stykkene er et uttrykk for hvordan hun opplevde ting, sier Birgitte Larsen.

  • Se et utdrag fra stykket da det ble spilt i London i videoen øverst i saken.

Flere besvimte

«Cleansed» vakte sterke reaksjoner da det ble satt opp ved The National Theatre i London i 2016. Ifølge The Guardian var noen av scenene så brutale at flere besvimte under forestillingen, og om lag 40 personer forlot salen.

Under stykket som The Guardian kaller sadistisk, får en person tunga klippet av, mens en annen blir brutalt voldtatt flere ganger. Tvangsforing og mennesker som blir spist av rotter, er andre voldshandlinger i oppsetningen.

I september har stykket premiere på Nationaltheatrets hovedscene, og teatret har gitt forestillingen 18 års anbefalt aldersgrense.

- Det som vises er veldig brutalt, men man får en slags katarsis, en slags renselse til slutt, sier Øystein Røger som skal gi liv til stykkets mest autoritære skikkelse, Tinker, som krever voldshandlinger av de andre.

FØRSTE MØTE: Thorbjørn Harr, Birgitte Larsen og Øystein Røger har ennå ikke startet prøvene, men skal spille i en ny versjon av det voldelige teaterstykket «Cleansed» på Nationaltheateret til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRSTE MØTE: Thorbjørn Harr, Birgitte Larsen og Øystein Røger har ennå ikke startet prøvene, men skal spille i en ny versjon av det voldelige teaterstykket «Cleansed» på Nationaltheateret til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Mareritt

Skuespillerne i London fortalte at de hadde mareritt etter å ha arbeidet med det mørke materialet. Den norske trioen har ennå ikke begynt øvelsesperioden, men forteller at selv manuslesingen har vært krevende.

- For at stykket skal berøre, må man gå inn i det med hud og hår og virkelig åpne seg som skuespiller. Jeg får ofte mareritt uansett, men nå blir det nok enda verre, sier Harr.

- Jeg tenker litt på Munch når jeg leser det. Det er et stort skrik som ligger under hele tida. Sarah Kane er ekspresjonist, og beskriver indre smerte gjennom ytre bilder. Første gang man leser stykket kan man bli helt overveldet av all volden og bestialiteten. Men leser man litt grundigere, oppdager man et lys som går gjennom hele stykket, sier Larsen.

- Håper ikke publikum går

Trioen starter prøveperioden for de krevende voldsscenene i mai, og setter sin lit til at den litauiske regissøren Oskaras Koršunovas lager en interessant tolkning av teksten.

Koršunovas hadde stor suksess ved Nasjonalteatret i 2015, da han regisserte forestillingen «Klassen vår» om massakre av polske jøder i 1941. «Rystende nøkternt avdekker «Klassen vår» menneskets umenneskelighet», skrev Dagbladets anmelder og kalte stykket om «Årets viktigste».

- Han er en ekstremt musikalsk regissør, og får nok løst disse voldsscenene med nye virkemidler. Å vise det som er beskrevet konkret på scenen, er nesten umulig, sier Røger som er den eneste av de tre som har sett stykket, og jobbet med Koršunovas tidligere.

- Vi vil skape reaksjoner, men vi vil ikke at publikum skal gå i pausen, sier Harr.

EKSTREM VOLD: Mange forlot teatersalen i London etter det de opplevde som ekstrem vold under stykket «Cleansed» i fjor. Foto: Royal National Theatre / Stephen Cummiskey
EKSTREM VOLD: Mange forlot teatersalen i London etter det de opplevde som ekstrem vold under stykket «Cleansed» i fjor. Foto: Royal National Theatre / Stephen Cummiskey Vis mer

Fra Hollywood til sjokkteater

Thorbjørn Harr har den seneste tida vært med i en rekke ulike produksjoner og har vært å se i internasjonale tv-serier som «Vikings», «Younger», og prøvespilt for «House of Cards». 43-åringen sier imidlertid at han nå er mest motivert for utfordringer på scenen.

- Det er teatret jeg kommer fra, og Nationaltheatret det skjer for meg nå om dagen. Det kjempegøy å gjøre de internasjonale tingene, men dette stykket er spennende, fordi det nærmer seg ekte kunst.