Anmeldelse: Odd Nordstoga - «I går» (singel)

Setter ord på det vonde

Krigen i Ukraina inspirerte Odd Nordstoga til å skrive «I går».

UT AV SKOGEN: Om en måned gir Odd Nordstoga ut albumet «Inn i skogen». Fjerde og siste smakebit er en sang som speiler en omskiftelig tid - skrevet rett etter at krigen i Ukraina startet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
UT AV SKOGEN: Om en måned gir Odd Nordstoga ut albumet «Inn i skogen». Fjerde og siste smakebit er en sang som speiler en omskiftelig tid - skrevet rett etter at krigen i Ukraina startet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SINGEL/VIDEO: En ting er å synge om det store i det små, men noe ganske annet er det å synge om det lille i det store. Odd Nordstoga gjør det med fynd på «I går», den fjerde og siste singelen før albumet «Inn i skogen» kommer 7.oktober.

«I går» (singel)

Odd Nordstoga

Pop/americana

Utgitt: 9. september 2022
Plateselskap: Universal Music

«Gripende hverdagsbilder.»
Se alle anmeldelser

Tapet av en dronning gjennom sju tiår vil helt sikkert inspirere britiske låtskrivere i tida framover, men det blir nok litt fremmed for norske artister. Krigen i Ukraina er nok mer nærliggende. deLillos sang riktignok i sommer om president Volodymyr Zelensky på singelen «En tv-serie», men overraskende få låter tar for seg den uforståelige krigen ikke langt unna oss. Nordstoga nevner heller ikke Ukraina med et ord, men ingen kan være i tvil om hva sangen handler om.

På skitur

«Frå ein dag til ein annan, eller i ein augneblink, kan verda bli forandra,» skriver han sjøl i et følgeskriv til låten. Han forteller også at han gikk på ski på ei myr da han tenkte at han ikke fikk svar på alle spørsmålene han lurte på rett etter den russiske invasjonen i Ukraina, uansett hvor mye han hørte og leste. «Når eg kom heim laga eg 'I går', som for å hugse på det, kor ulik den kan vera, kor fin den kan framstå med sine småting, den uvitande gårsdagen,» skriver han videre.

Verden forandret seg

Musikalsk er «I går» mer americana enn pop, med et lydbilde som fans av amerikanske Jason Isbell vil kjenne igjen. I likhet med ham er Nordstoga en mester med ord. Fri for klisjeer og banaliteter, med enkle virkemidler og uten å bli sentimental, går han rett inn i kjernen av det mange av oss tenker. Verden forandret seg brått 24. februar. Våre hverdagslige «problemer» blir veldig små sammenilknet med krigen som foregår et annet sted i Europa. Samtidig må vi ta vare på de små tingene oppi dette:
«I går så var det eigne draumar
og eigne hjartesår,
og snart så var det vår
I går så var det småting som var stort på TVn vår
No trur eg alle vel forstår
at det der, det var i går»

Stjernelag

Når det låter så storslått og fint som det gjør, skydes det også stjernelaget Nordstoga har med seg. Sjøl spiller han akustisk gitar i tillegg til å synge og produsere, mens blant andre Torstein Lofthus (trommer), Tor Egil Kreken (bass), David Wallumrød (piano og synth) og Alexander Pettersen (el-gitar) fyller inn. Sangen starter akustisk og mykt, men Nordstogas alvorstunge og medfølende stemme og Pettersens rå og «brummende» gitarsolo understøtter alvoret i sangen.

Stillfarende

På en video som følger sangen har gjengen rykket «inn i skogen», med gulvteppe, stålamper og en gammel reiseradio. Det er stillfarende og uten store fakter. Nordstoga makter på snaut seks minutter å sette ord på en omskiftelig verden - passende nok dagen etter den britiske dronningens sorti.

Med fire gode, men ganske forskjellige singler, toppet med «I går», er forventningene foran høstens albumslipp relativt store!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer