DEBATT

Forskningsrådet

Setter retning for norsk forskning

Grunnleggende forskning og innovasjon jobber ikke imot hverandre. Tvert imot. Og det kan vi i Norge utnytte gjennom ett samlet forskningsråd.

IKKE SOM EU: Å fremme grunnleggende forskning er en av våre kjerneoppgaver, men Forskningsrådet har også flere oppgaver. Det gjør oss svært forskjellige fra EU sitt forskningsråd, som Dagbladet sammenlikner med, skriver John-Arne Rttingen i Forskningsrådet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE SOM EU: Å fremme grunnleggende forskning er en av våre kjerneoppgaver, men Forskningsrådet har også flere oppgaver. Det gjør oss svært forskjellige fra EU sitt forskningsråd, som Dagbladet sammenlikner med, skriver John-Arne Rttingen i Forskningsrådet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forskningsrådet har nasjonalt ansvar for finansiering av hele bredden av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon.

Vår nye strategi har akkurat vært på høring, og sluttføres i disse dager. Den setter tre hovedmål fram til 2024: Bærekraftig utvikling, grensesprengende forskning og radikal innovasjon, og omstilling i næringsliv og offentlig sektor. De tre hovedmålene speiler i stor grad hovedmålene i regjeringens Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2019–2028 og staker ut kursen for hvordan Forskningsrådet skal oppnå Norges mål for forskning og innovasjon.

Dagbladets redaktører har lest høringsutkastet og hevder i sin lederartikkel 23.4. at vi ikke ivaretar hensynet til den frie og uavhengige forskningen. Det fortjener et svar.

Først til fakta: Våre bevilgninger til forskerprosjekter etter åpen konkurranse om banebrytende forskning, har aldri vært større enn i 2019, med totalt 3,3 milliarder kroner. Vi skulle gjerne sett at denne potten var enda større, og våre budsjettråd til regjeringen har gjennomgående vektlagt behovet for økte midler til den banebrytende, og oftest grunnleggende, forskningen.

Grunnleggende forskning er viktig og skal fortsatt ha en stor plass i vår portefølje. Samtidig er forskningssystemet et stort lappeteppe der vår oppgave er å sørge for at det henger godt sammen og leverer på politiske mål fastsatt av Stortinget og alle våre departementer slik at våre skattepenger kommer samfunnet til nytte.

Så til et mer prinsipielt premiss; Å fremme grunnleggende forskning er en av våre kjerneoppgaver, men Forskningsrådet har også flere oppgaver. Det gjør oss svært forskjellige fra EU sitt forskningsråd, som Dagbladet sammenlikner med, men som har banebrytende og fremragende forskning som eneste mandat. Ifølge vedtektene våre, fastsatt av regjeringen, skal vi også «arbeide for innovasjon i næringsliv og offentlig sektor i hele landet», og «for sammenheng mellom grunnleggende og anvendt forskning og innovasjon».

Dette er gode målsettinger som er fastlagt på politisk nivå, ikke av et «byråkratvelde» slik Dagbladet synes å tro. Grunnleggende forskning og innovasjon jobber ikke imot hverandre. Tvert imot. Og det kan vi i Norge utnytte gjennom ett samlet forskningsråd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer