Setter tidenes live-rekord

Så mange som 5,5 milliarder mennesker, 85 prosent av jordas befolkning, kan se Live 8 direkte på tv lørdag.

Maraton-sendingen, med høydepunkter fra konsertene i London, Paris, Roma, Moskva, Barrie, Roma, Philadelphia, Johannesburg og Tokyo blir dermed den største direkteoverførte tv-sendingen noensinne.

I Norge vises Live 8 av NRK, fra klokka tre om ettermiddagen til tre om natta, bare med ett kvarters avbrudd.

NRK 1 starter maratonet fra 15.00 til 18.00. Fra 18.00 til 19.40 sendes Live 8 på NRK 2, og klokka 19.40 overtar NRK 1 igjen sendinga. Etter det blir den bare brutt av Kveldsnytt klokka 23.00. Finn Bjelke kommenterer for NRK.

Fattigdomskamp

Norges 4,6 millioner mennesker blir bare en dråpe i havet når tv-seerne som kan få inn Live 8-sendinga skal telles. BBC produserer sendinga og kan ifølge den britiske avisa The Observer alene nå inntil 2 milliarder mennesker. Med samarbeidskanaler i over 140 land blir tv-sendinga tilgjengelig for 85 prosent av verdens befolkning.

Det er mer enn noen tv-sending før den. OL i Aten i fjor har den gamle rekorden, med inntil 3,9 milliarder potensielle seere verden over.

-  Denne monumentale direktesendinga blir uten tvil den største verdensomspennende livesending i verden, sier produsent Kevin Wall til The Observer, og legger til:

-  Vi kommer sammen for å få våre stemmer hørt og for å utrydde den ekstreme fattigdommen.

2. JULI 2005: Lørdag går iren Bob Geldof igjen i bresjen for en maratonkonsert til inntekt for verdens fattige - Live 8 i London. Norges 4,6 millioner blir bare en dråpe i seer-havet. Geldof selv opptrer i Hyde Park. Foto: Scanpix
2. JULI 2005: Lørdag går iren Bob Geldof igjen i bresjen for en maratonkonsert til inntekt for verdens fattige - Live 8 i London. Norges 4,6 millioner blir bare en dråpe i seer-havet. Geldof selv opptrer i Hyde Park. Foto: Scanpix Vis mer

Live 8 har fått navnet fra to begivenheter: Live Aid i 1985 og G8-møtet som finner sted i Gleneagles ved Edinburgh ei uke etter konsertene. Først planla paraplyorganisasjonen Make Poverty History, som står bak kampanjen, åtte konserter, en i hvert av G8-landene Storbritannia (London), USA (Philadelphia), Japan (Tokyo), Tyskland (Berlin), Frankrike (Paris), Italia (Roma), Russland (Moskva) og Canada (Barrie nær Toronto). I ettertid føyde de også Johannesburg i Sør-Afrika på lista, som en representant for Afrika og med det mange av verdens fattigste.

På radio og nett

-  Disse konsertene er startpunktet på den lange veien til rettferdighet, og den ene måten vi alle kan la våre stemmer bli hørt, har initiativtaker Bob Geldof sagt om kampanjen.

-  Dette er et øyeblikk i historien hvor vanlige folk kan gripe sjansen til å oppnå noe ekte monumentalt, å kreve slutten på fattigdom fra verdenslederne i G8. De har det i sin makt. De vil bare være villige til å gjøre det om titusener viser dem at nok er nok, har Geldof sagt.

Live 8-konsertene vil også samle fra titusener til hundretusener av konsertpublikummere i hver av konsertbyene. I London, der de aller største navnene er samlet, har 200 000 fått billetter til konserten i Hyde Park. Live 8 vil også radiooverføres på flere kanaler i en rekke land, og konsertene vil bli gjort tilgjengelige gjennom Internett, på nettstedet aolmusic.com. Nettselskapet America Online, som står bak nettstedet og er en av Live 8-organisatorene, antar at også nettoverføringa blir tidenes største.

13. JULI 1985: Denne varme sommerdagen gikk Live Aid ut til hele verden, fra Wembely Stadium i London (bildet) og JFK Stadium i Philapdelphia. Over 70 artister bidro. Det musikalske fellesløftet reddet nesten to millioner liv.
I LONDON: U2
I TOKYO: Björk
I CANADA: Deep Purple