Severdig psykopat

PARK CITY (Dagbladet): Mary Harrons filmatisering av Bret Easton Ellis' sterkt omdiskuterte «American Psycho» ble vist på Sundance i går, og er blitt en severdig film.

Christian Bale spiller hovedrollen som skrekkbildet på vrangsiden av den amerikanske drømmen: Den statusopphengte, selvnyterske psykopaten Patrick Bateman, som går i indre oppløsning og dreper for fote, et 80-talls mareritt omgitt av estetikk og penger. Absurd, skarpt satirisk og ofte vittig.

Elegant

Selvfølgelig har det vært umulig å filme den volden Ellis beskriver i romanen. Harron har løst problemet ganske elegant, stort sett ved å holde kamera på morderen og ikke ofrene. Sluttsekvensen er rystende uten å gå over streken. Filmen er visuelt stilren, og Harron får fram både Ellis' samfunnskritikk og et nødvendig ubehag. Denne utvilsomme hovedattraksjonen på årets Sundance kommer fra det med æren i behold.

«What's Cooking»

Engelske Gurinder Chadha, med indiske aner, åpnet Sundance i år. Hennes «What's Cooking» handler om familie- og kulturkonflikter i fire Los Angeles-hjem med forskjellig etnisk bakgrunn. På rollelista står Julianna Margulies, Alfre Woodard og Joan Chen.

PSYKO: Christian Bale spiller psykopaten Patrick.