Sex- og voldsfilm blir bedre merket

Ingen tvil om aldersgrenser.

(Dagbladet.no): Er du under 18 blir filmer som «Saw 4» eller norske «Rovdyr» nå enda vanskeligere å få tak i.

Etter press fra organisasjonen BarneVakten vil nå en rekke dvd-omslag få langt mer tydelig merking. All DVD-film som blir gitt ut i Norge skal nå få merking på framparten, og noen av omslagene som finnes i julehandelen er allerede byttet ut.

Og det stoppet ikke der. BarneVakten mener at også film bør merkes ut fra en rekke nye kategorier i tillegg til alder - som graden av sex og vold i filmer.

Tipset media

Odd Arild Olsen, spillsjef i BarneVakten, har lenge vært en pådriver for å få tydeligere aldersmerking.

For å sette press på bransjen, tipset han tidligere i år flere medier om at aldersmerkingen var vanskelig tilgjengelig:

- Jeg tipset programmet Forbrukerinspektørene (FBI) på NRK om å lage en sak på dette i mars i år, og redaksjonen tok temaet opp i en av sendingene sine. De utførte en test av alderskontrollen ved kjøp av film på DVD. Der viste det seg at barn på ti år lett fikk kjøpt 18- og 20-årsfilmer i dagligvarebutikker, sier han til egne visninger.

Sex og vold

TYDELIGERE MERKING: Nå skal dvd-filmenes aldersgrenser merkes tydeligere. Det er en seier for Barnevakten og Odd Arild Olsen. Foto: THOR HAAKON BREDESEN
TYDELIGERE MERKING: Nå skal dvd-filmenes aldersgrenser merkes tydeligere. Det er en seier for Barnevakten og Odd Arild Olsen. Foto: THOR HAAKON BREDESEN Vis mer

Selv om Olsen er fornøyd med at DVD-filmer får aldersvarsel på framsiden mener han at aldersmerkingen kan suppleres med andre advarsler.

- Framsiden på DVD-ene bør i neste omgang også merkes med symboler for innhold som for eksempel vold og sex, sier Olsen til BarneVakten.

Fungerende daglig leder for barnevakten, Laila Eidsheim mener Norge bør følge den europiske standarden PEGI (Pan-European Game Information.) for spillmerking også på DVD.

- Vi ønsker alders- og innholdsmerking av alt som kan vises på skjerm, slik at foreldre lettere kan følge med, sier hun til Dagbladet.no.

Hav av kategorier

PEGI-standarden inneholder et arsenal av merkinger i tillegg til aldersmerkingen.

«Vold», «ufint språk», «redsel», «sex», «stoff», «diskriminering» og «gambling» er kategorier filmer blir vurdert utfra. Eidsheim tror ikke det kan bli for mange symboler.

- Det er bra med innholdsmerking. Kanskje noen vil se en actionfilm uten skyting og vold. Det er ikke alltid så lett å se hvis du bare leser teksten bakpå DVD-en.

Sex- og voldsfilm blir bedre merket

- All info om innhold er nødvendig. Mange ser film de blir overrasket over etterpå. Barn blir skremt. Spesielt barn fra 8 år og oppover er sårbare, fordi de gjerne vil utforske filmer beregnet på voksne.

«Love Actually»

Hun mener at foreldre trenger å bli opplyst for å ta det rette valget for sine barn:

- Bør ikke foreldre får denne informasjonen? Noen vil kanskje føle at merkingen er for kategorisk, men foreldrene skal ha rett til å velge innhold. De bør få vite litt på forhånd. Tiåringer kan kjøpe 18-årsfilmer i dagligvarehandelen, og ikke alle foreldre ser film med barna sine.

- De fleste vil regne «Love Actually» som en familiefilm. Den har 11-årsgrense, men inneholder nakenscener som en åtteåring kan reagere på, påpeker hun.

<B>BLODIG: Vampyrslasheren «30 Days of Night» er blant filmene som Medietilsynet har gitt 18-årsgrense de siste årene.
SEX, BANNING OG VOLD: Her er resten av symbolene som DVD-film kan merkes med.