<strong> SENSASJONSPREGET SYDENTUR:</strong>  Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn &mdash; senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SENSASJONSPREGET SYDENTUR: Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn — senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

DEBATT

Sex, agurktid og generasjon perfekt

Utforskning og testing av grenser er viktig i ungdomstiden. For å bli kjent med egen seksualitet trenger man seksuelle erfaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver sommer kontaktes Sex og samfunn - senter for ung seksualitet av ulike mediehus. De ønsker å høre om unges grenseløse seksualitet. Historier om unge som reiser på sexturer til Syden. I Syden pådrar unge seg visstnok seksuelt overførbare infeksjoner, drikker seg sanseløst beruset og blir ufrivillig gravide. Dessverre er de fleste oppslagene sensasjonspreget hvor målet er å skape et dårlig bilde av unges seksualvaner.

Sex og samfunn kjenner seg lite igjen i sensasjonsnyhetene. Av de 25 000 pasientkonsultasjonene vi har i året opplever vi ikke unges seksualitet som grenseløs. De fleste vi møter er opptatt av å ta vare på kroppen sin og vet å sette grenser.

I Oslo har den seksuelle debutalderen gått opp de siste årene. Dagens unge er opptatt av å være ordentlige. En del av våre pasienter forteller om streben etter det perfekte liv. Da passer det ikke å ha sex for tidlig eller å ha mange seksualpartnere. Mange unge er bekymret for å bli stemplet som løsaktige.

Vi opplever en økning av unge som får psykiske problemer som et resultat av streben etter det perfekte liv. Man skal være flink på skolen, pen, veltrent, ha mange venner og få mange og positive tilbakemeldinger på det man deler på sosiale media. Depresjon og angst er utbredt. Det er slitsomt å leve opp til forventninger om å være flink på alle arenaer.

Utforskning og testing av grenser er viktig i ungdomstiden. Dette gjelder også sex. For å bli kjent med egen seksualitet trenger man seksuelle erfaringer.

Sex og samfunn ønsker at unge skal ha en god og trygg seksualitet. Det får man ikke ved å oppføre seg perfekt. Kanskje burde vi være glade for at unge tester ut sex i tidlig alder?

Foreldre og andre som jobber med unge skal være gode veiledere. Det handler om å utforske innen trygge rammer. Unge bør oppfordres til å bruke prevensjon, ikke ruse seg for mye, passe på vennene sine og respektere egne og andres grenser. Likevel burde en kanskje ikke oppfordre ungdom å være så ordentlige? Kanskje er det bra å ha sex på sydentur? Mange voksne har vel liknende erfaringer?

Ved å snakke med unge om utprøving som en naturlig del av livet hvor man lykkes og feiles, kan man unngå at noen utvikler psykiske plager i streben etter å være flinkiser. Utprøving er positivt så lenge det foregår innen trygge rammer. Hvem vil vel gå gjennom livet uten å ha levd litt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer