DEBATT

Sex, agurktid og generasjon perfekt

Utforskning og testing av grenser er viktig i ungdomstiden. For å bli kjent med egen seksualitet trenger man seksuelle erfaringer.

SENSASJONSPREGET SYDENTUR:  Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn — senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SENSASJONSPREGET SYDENTUR: Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn — senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver sommer kontaktes Sex og samfunn - senter for ung seksualitet av ulike mediehus. De ønsker å høre om unges grenseløse seksualitet. Historier om unge som reiser på sexturer til Syden. I Syden pådrar unge seg visstnok seksuelt overførbare infeksjoner, drikker seg sanseløst beruset og blir ufrivillig gravide. Dessverre er de fleste oppslagene sensasjonspreget hvor målet er å skape et dårlig bilde av unges seksualvaner.

Sex og samfunn kjenner seg lite igjen i sensasjonsnyhetene. Av de 25 000 pasientkonsultasjonene vi har i året opplever vi ikke unges seksualitet som grenseløs. De fleste vi møter er opptatt av å ta vare på kroppen sin og vet å sette grenser.

I Oslo har den seksuelle debutalderen gått opp de siste årene. Dagens unge er opptatt av å være ordentlige. En del av våre pasienter forteller om streben etter det perfekte liv. Da passer det ikke å ha sex for tidlig eller å ha mange seksualpartnere. Mange unge er bekymret for å bli stemplet som løsaktige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.