DEBATT

Arkitektur:

Sex and the Instant City

Havet stiger og konsentrasjonsevnen faller. Og arkitekturen, vel, den går så det griner. Eller?

BJØRVIKA: Barcode funker fordi det kommuniserer godt. I internett-æraen er det like viktig å produsere godt content, som det er å lage gode byrom. Og snart kommer Munch-museet og står og vipper som en nikkedukke, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
BJØRVIKA: Barcode funker fordi det kommuniserer godt. I internett-æraen er det like viktig å produsere godt content, som det er å lage gode byrom. Og snart kommer Munch-museet og står og vipper som en nikkedukke, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Oslo endrer ansikt. For ganske få år siden var Oslos ansikt i all hovedsak bygårdene fra siste halvdel av 1800-tallet. I dag er det like mye en rekke ereksjoner i Bjørvika. In your face, liksom.

Men er det ikke egentlig ganske kult? Det viser iallfall Oslo som en selvbevisst, dynamisk og urban organisme. Og at byen får flere ansikt, er en bra ting. Mangfold er en viktig urban markør.

Nå for tida er det ikke omtanke og finesse som driver byutviklingen, men branding. Om Barcode da er et godt sted å være er egentlig ikke relevant. Barcode funker fordi det kommuniserer godt. I internett-æraen er det like viktig å produsere godt content, som det er å lage gode byrom.

Det som gjør Operaen vellykket er ikke at taket er et veritabelt offentlig rom, men hvorvidt denne ideen er godt kommunisert: Kriteriet for Operaens kvaliteter er dermed ikke lenger fenomenologisk, men bestemmes heller av hvor mange treff den har på Google.

I et globalt marked hvor byer konkurrerer om investering og mennesker, blir merkevarebygging sentralt. Dette er byen som salgsobjekt. Barcode sier det rett ut: Enhver handelsvare har sin strekkode – nå også byen!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer