Sex-bomben

At Patrice Chereaus «Intimacy» med sine eksplisitte, autentiske sexskildringer fikk Gullbjørnen som beste film på årets filmfestival i Berlin, er en liten bombe.

Juryen blåste i favoritten Steven Soderberghs «Traffic» og hedret danske Lone Scherfig.

Franske Chereaus første engelskspråklige film er basert på noveller av Hanif Kureishi og omhandler det emosjonelt kontaktløse forholdet mellom en mann (Mark Rylance) og en kvinne (Kerry Fox), som møtes hver onsdag for å ha sex. De snakker lite sammen og vet ingenting om hverandre, inntil han begynner å følge etter henne og invaderer hennes privatliv. Forholdet blir dermed både komplekst og komplisert.

Ikke spekulativ

«Intimacy» fikk stor oppmerksomhet i Berlin for sine nærgående samleier, gjennomført uten juks og med livlig innlevelse av skuespillerne. Hadde den sett dagens lys før «Romance», ville den opplagt vært en heftig sak i det norske Filmtilsynet. Etter «Sansenes rike» burde den ikke møte problemer. Spekulativ er Chereau slett ikke.

Han hadde virkelig dagen i går. Fox fikk Sølvbjørnen som beste kvinnelige skuespiller, i konkurranse med J uliette Binoche («Chocolat») og eEmma Thompson («Wit»).

Få hadde tippet «Intimacy» som vinner, hvilket igjen beviser at juryer ikke er til å stole på.

Danske Lone Scherfig og dogmefilmen «Italiensk for begynnere» er ellers festivalens store vinner. Filmen vant en Sølvbjørn i tillegg til kritikerpris og økumenisk pris.

OVERRASKELSE:Franske Patrice Chereau fikk årets Gullbjørn på Berlin-festivalen for sin første engelskspråklige film, "Intimacy", proppende full av livlig sex.