DEBATT

Debatt: Sexdukker

Sex-dukker kan øke risiko for overgrep

Jo mer naturtro dukken og simuleringen av overgrepet er, jo større er risikoen for at man opphisses seksuelt og begår reelle overgrep når man er sammen med virkelige barn.

UROVEKKENDE: I selvrapporteringsstudier bekrefter mange av dem som har brukt bilder og filmer med seksualiserte framstillinger av barn, at de også har begått overgrep mot barn. Hvorfor skulle det være annerledes for personer som velger å bestille svært livaktige dukker som forestiller småbarn, med penetrasjonshull oralt, analt og vaginalt?, spørkronikkforfatterne. Foto: Tollvesenet / NTB scanpix
UROVEKKENDE: I selvrapporteringsstudier bekrefter mange av dem som har brukt bilder og filmer med seksualiserte framstillinger av barn, at de også har begått overgrep mot barn. Hvorfor skulle det være annerledes for personer som velger å bestille svært livaktige dukker som forestiller småbarn, med penetrasjonshull oralt, analt og vaginalt?, spørkronikkforfatterne. Foto: Tollvesenet / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Det er ingen verdens ting som peker mot at det er en sammenheng mellom dukker og overgrep mot barn», skal psykologspesialist Pål Grøndahl ha uttalt – angivelig på faglig grunnlag – til Dagbladet 3. mars. Uttalelsen er gitt i forbindelse med Tollvesenets beslag av dukker som forestiller småbarn.

Dukkene er tilpasset simulering av seksuell omgang. Grøndahl skal videre ha uttalt at «[j]eg har ikke funnet noe forskning som trekker noen sammenheng fra sexdukker videre til overgrep mot barn. Derimot vil jeg tro at sexdukker kan forhindre overgrep mot barn».

Vår kjennskap til relevant forskning tilsier imidlertid det stikk motsatte. Bruk av overgrepsmateriale indikerer seksuell interesse for barn. I selvrapporteringsstudier bekrefter mange av dem som har brukt bilder og filmer med seksualiserte framstillinger av barn, at de også har begått overgrep mot barn.

Med andre ord begår mange personer som har enkel tilgang til overgrepsmateriale også seksuelle overgrep. Hvorfor skulle det være annerledes for personer som velger å bestille svært livaktige dukker som forestiller småbarn, med penetrasjonshull oralt, analt og vaginalt? Etter vår vurdering er det god grunn til å anta at det er en sammenheng mellom bruk av slike dukker og risiko for overgrep mot barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer