Sex, fotball og kvinnfolk

STAVANGER (Dagbladet): Krimdronning Anne Holt er klar til å lansere sin nye bok. Nå beveger hun seg inn på menns arena nummer 1 - fotballbanen.


UTAFOR: Anne Holt drømmer om å bli godtatt som den fotballelskeren hun er, men hun er overbevist om at hun aldri vil bli godtatt av mannfolka.

Boka «I hjertet av VM _ en fotballhistorie» tar for seg seksualitet, kvinnfolk og selvfølgelig fotball. Og ikke minst hvordan man som kvinne har minimal mulighet til å trenge inn i fenomenets innerste vesen. _Dette har vært en smertefull bok å skrive, sier Anne Holt.
Fredag kveld var krimdronning Anne Holt på Sting Cafe i Stavanger for å snakke om sin siste bok. Sammen med henne var gymhater Ketil Bjørnstad, satiriker Ole Paus, og fotballentusiastene Jon Michelet og Dag Solstad.
De mannlige skribentene har alle levert fotballbøker som er blitt stemplet som «innsiktsfulle, morsomme og velstuderte». 11. november kommer fotballboka til Holt og medforfatter Erik Langbråten. Sammen har de kjørt ti tusen kilometer, sett et tjuetalls VM-kamper og mange videoer.
Ikke godtatt
Like fullt er den suksessrike krimdronningen overbevist om at hun aldri vil bli godtatt som noen fotballelsker.
-Det virker som om du ikke kan kalle deg fotballelsker hvis du ikke følger laget ditt i tykt og tynt. Det handler om en slags dødslengsel, som fører oss inn i dets innerste vesen. Det er vanskelig å være kvinne og fotballsupporter, det er ikke lett å bli godtatt. Vi snakker ikke guttas språk, sier Holt.
Men om hun ikke kan regne med noe «medlemskap», sier hun:
- Det er litt spennende også, ikke å bli godtatt.
Nei til damefotball
Anne Holt forteller at alltid skal folk spørre henne om hva hun synes om damefotball.
- Det som er interessant er mannefotball. Jeg kommer aldri til å skrive ett ord om damefotball!
Anne Holt sier hun var for gammel for organisert jentefotball, men at hun har spilt litt løkkefotball.
Svaret til tross, hun vet at hun ikke hadde svaret til det store fellesskapets dør.
For spesielt interesserte kan nevnes at Anne Holt er Tottenham-fan.
Møkkete bakgård
Selv har hun sittet og skrevet inntil noen få dager siden og turde ikke bli forstyrret.
Krimforfatteren slår fast at hun er stor takk skyldig Michelet og Solstad, alle fotballbøkers fedre, som hun sier. Og de to lidenskapelige VM-veteranene dukker også opp i boka hennes:
Hun vet at Dag Solstad er i Frankrike, og at han skal skrive fotballbok. Hun vet at Solstad med kone, og kanskje Michelet har leid et vakkert hus i Provence, noe romantisk med roser og eiketre. Der sitter de og nipper vin og skriver på hver sin PC.
«Vår basecamp ligger i en bakgård, fuktig og møkkete, og det pøser ned. Jeg tenker på Solstad og Michelet i huset i Provence», skriver Anne Holt.
Testen
Under ballseansen i Stavanger, trakk Holt fram flere sider ved fotballfenomenet. Godt illustrert ved at hun og skrivemakkeren tidvis ble behandlet ganske så ulikt. Langbråten opplevde «en fotballisk nærkontakt med lokalbefolkningen».
- Til meg snakker de om grønnsaker og oliven...Bare språkproblemene hindrer dem i å dra testen.
Testen er den som alltid begynner med: «Så du er interessert i fotball, du?»