Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sex-glippen i «GTA» kostet 121 millioner

Forlik etter «Hot Coffee»-skandalen.

BETALTE FOR SEX-GLIPP: Take-Two-sjef Strauss Zelnick er fornøyd med å ha inngått forlik etter «Hot Coffee»-skandalen. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
BETALTE FOR SEX-GLIPP: Take-Two-sjef Strauss Zelnick er fornøyd med å ha inngått forlik etter «Hot Coffee»-skandalen. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

(Dagbladet.no): I juli 2005 eksploderte det som i etterkant er blitt kjent som «Hot Coffee»-skandalen rundt dataspillet «Grand Theft Auto: San Andreas», utviklet av Rockstar Games.

En hacker som rotet rundt i spillet kode fant en skjult sexscene, som han deretter sørget for å gjøre tilgjengelig via en uoffisiell modifikasjon.

Episoden ble døpt «Hot Coffee» fordi hovedpersonen hadde seksuell omgang med kjæresten sin i form av et minispill etter at hun ba ham inn på «en kopp varm kaffe».

Inngått forlik
Som en følge av episoden ble spillet tilbakekalt, spillet fikk høyere aldergrense, og amerikanske medier skrev side opp og ned om det «grisete» spillet. Rockstar selv ble anklaget for å ha oppfordret til modifiseringen.

Eieren av Rockstar Games, Take-Two Interactive, har nå inngått et forlik på 20 millioner dollar, rundt 121 millioner kroner, etter et massesøksmål fra 2006.

MINISPILL: Sexscenene foregikk som minispill i spillet.
MINISPILL: Sexscenene foregikk som minispill i spillet. Vis mer

Ifølge søksmålet skal Take-Two bevisst ha sendt uten å fjerne den «pornografiske» kodesnutten, og på den måten ha økt prisen på aksjene i selskapet. Flere av innsiderne i Take-Two skal deretter ha solgt sine aksjer til det som beskrives som et kunstig høyt nivå.

- Vi er fornøyde med å ha kommet fram til dette forliket, som representerer nok et viktig steg framover for selskapet, sa Take-Two-sjef Strauss Zelnick ifølge Kotaku.

Skal ha løyet
Ifølge massesøksmålet skal Take-Two ha løyet til sine investorer om avgjørelsen om å sende ut «GTA: San Andreas», og sjefene i selskapet skal ha tjent mer enn 18 millioner dollar på aksjesalg til tross for at aksjeprisen var på vei nedover.

Take-Two har ikke kommentert disse påstandene, til tross for at et forlik nå altså er nådd.

I 2005 inngikk Take-Two et forlik på 5,5 millioner kroner til spillere som følte seg støtt av scenene i spillet.

MODDET: Men for å få tilgang til dem, måtte du aktivt modifisere spillet ditt med kode lastet ned fra nettet.
MODDET: Men for å få tilgang til dem, måtte du aktivt modifisere spillet ditt med kode lastet ned fra nettet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media