«Paradise»:

Sex-grep slaktes: - Kjedelig

Det nye realitykonseptet «Paradise» har fått laber mottakelse av seerne. - For politisk korrekt, sier Per Sundnes.

NYSATSING: Andreas Haukeland leder det nye programmet. Foto: Ingunn Seljehammer / NENT
NYSATSING: Andreas Haukeland leder det nye programmet. Foto: Ingunn Seljehammer / NENT Vis mer
Publisert

I forrige uke var det finale i Viaplays nye realitykonsept «Paradise» med artist Andreas «Tix» Haukeland i programlederrollen. Programmet er til forveksling likt forgjengeren «Paradise Hotel», men med langt mindre fyll og sex.

Tross ny programleder og ny profil: «Paradise» har nok ikke slått an slik Viaplay hadde håpet, sier deltaker Ronja Vestlund Bysveen til Dagbladet. For henne ble realityprogrammet noe helt annet enn hun hadde tenkt.

- Jeg trodde «Paradise» skulle få litt mer blest og slå an litt bedre. En hadde jo litt store forventninger i forkant. Jeg tror nok mange er negative til det nye konseptet, selv om noen likte det også, sier Bysveen, og fortsetter:

- For min del ville jeg at navnet mitt skulle komme ut og bli kjent, samt teste egne grenser. Jeg fikk ikke så mye ut av «Paradise», utover kjempegode venner og minner.

«PARADISE»: En av deltakerne røper at hun stormet ut av hotellet etter høylytt krangel. Produksjonen ser seg nødt til å bryte inn. Reporter: Thea Hope. Video: Luna Lea. Klipp: Celina Morken Vis mer

Ingen finalefest

Hun reagerer også på at produksjonen ikke arrangerte noen finalefest, som tidligere har vært vanlig i «Paradise Hotel». Her får hun støtte av meddeltaker Nicholas Suarez Valklev, som også etterlyste en fest i regi av Viaplay. Det endte med at deltakerne selv måtte stå for festlighetene.

Ifølge Bysveen fikk ikke deltakerne vite hva grunnen var, og heller ikke noen beskjed om at det ikke ble fest. Både hun og Suarez Valklev opplever at produksjonen ikke har investert i deltakerne, og gjort lite for å få dem opp og fram.

- Jeg vet ikke hva det skyldes. Det var nok noen personligheter det var mer stas rundt enn andre. Også hadde du sånne som meg som ble promotert litt i starten fordi jeg allerede hadde en del følgere i sosiale medier. Men utover i sesongen forsvant jeg helt, sier hun til Dagbladet.

Suarez Valklev følte også på mangelfull promotering fra produksjonens side, blant annet i sosiale medier og i programmene, der deltakernes navn i sosiale medier ikke ble gjort synlig for seerne.

DEN GANG DA: Reality-TV har den siste tiden blitt hakket mer stuerent, der til og med skandale-programmet «Ex on the Beach» har gått i samme spor. Her er et tilbakeblikk på hvordan programmet en gang var. Video: Rød Løper Vis mer

- Man forventet jo å få masse følgere i sosiale medier etter deltakelsen, men det har ikke vært noe «Isabel Raad-moment» for meg. Jeg har fått en del nye følgere, men andre har fått masse, og all honnør til dem for det, sier han til Dagbladet.

Programsjef i Viaplay Group, Christian Meinseth, sier at de vurderer å gjøre endringer til neste sesong, slik at informasjon om deltakernes Instagram-profiler kommer fram i episodene. Han sier også at det er flere år siden det ble arrangert finalefester, og at «Paradise» ble markert med middag på restaurant i forkant av premieren.

REAGERER: Ronja Vestlund Bysveen hadde håpet på å få mer ut av programmet. Foto: Privat
REAGERER: Ronja Vestlund Bysveen hadde håpet på å få mer ut av programmet. Foto: Privat Vis mer

- Liker ikke vanlige folk

Det er mer spill og mindre skandaler i «nye Paradise», likevel tror Bysveen at mange seere har sammenliknet det nye konseptet med gamle «Paradise Hotel». Hun mener Viaplay kunne tjent på å utvikle et helt nytt konsept løsrevet fra det gamle programmet.

Viaplay ønsker ikke å gå ut med seertall, noe de begrunner med konkurransehensyn. De to realitydeltakerne tror ikke folk er lei reality, men at sammensetningen av årets deltakere kanskje ikke falt i smak hos publikum.

- Jeg tror folk ikke liker at «vanlige» folk er med på reality. I årets sesong var det mange forskjellige personligheter samlet på en plass. Noen med humor, noen som har store mål og meninger og andre som også kunne ha vært en del av det gamle konseptet. Det ble kanskje for mye av det gode.

HJERTEOPERERT: Maiken Utsi ble nylig operert på grunn av en medfødt hjertefeil. Vi tok en prat med henne. Reporter: Luna Lea. Klipp: Nora Skavhaug. Vis mer

- Feil strategi

Nicholas Suarez Valklev er i store trekk fornøyd med sesongen, men mener at lanseringsstrategien burde vært annerledes.

- Jeg tror interessen har vært laber fordi produksjonen promoterte programmet helt feil. Det var nok ikke riktig strategi å selge det inn som et konsept med mindre sex og alkohol enn tidligere. Det burde vært mer fokus på det intense spillet. Folk ble nok tidlig negativt innstilt, sier han.

FORNØYD, MEN: Viaplay bør gjøre endringer før neste sesong, mener Suarez Valklev. Foto: Privat
FORNØYD, MEN: Viaplay bør gjøre endringer før neste sesong, mener Suarez Valklev. Foto: Privat Vis mer

Han synes selve opplevelsen var gøy - og levde fint med mindre sex, nakenhet og fyll - men mener likevel Viaplay har flere forbedringspunkter til sesong to.

- Denne sesongen har vært en pilot. Jeg mistenker at Viaplay bare har testet ut interessen for konseptet, for å lære og gjøre eventuelle endringer til en ny sesong.

Journalist og Eurovision-general Per Sundnes har fulgt norsk reality i en årrekke og sier at konseptendringer ikke nødvendigvis er en dårlig idé. Men å gå fra å være et «rølpeprogram» til en mer stuerein versjon er ikke alltid like spennende, tror han.

- Det blir for kjedelig og forutsigbart. Jeg tror noe av «the magic is gone» nå som det uforutsigbare er borte. Det er også flere regler, som at man må vise tommelen hvis man vil ha seg, sier Sundnes til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg tror årets sesong har blitt for politisk korrekt, og folk forstår det, og deltakerne legger bånd på seg selv.

SERIEGULL: Per Sundnes må vente litt på seriegull til Bodø/Glimt og planlegger nå hvordan det skal feires. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Rett i seng

Per Sundnes har ikke sett «Paradise», men tror ikke denne typen realityprogrammer kommer til å forsvinne med det første.

- Vi har alltid sagt at det kommer til å ta slutt, at synge-tv er over, sånn som «The Voice», «Idol» og «X-Factor». Men «in my ass». Nå er det «Maskorama» som er størst. Kjendiser har kommet for å bli på tv. Vi blir aldri lei.

Sundnes sier at et realityprogram som «Love Island» har hatt stor suksess i England og USA, men ikke slått an hjemme i Norge.

- Det blir rett og slett for snilt. I Norge vil vi at det skal være rett i seng, og det må vises på tv.

Sundnes tror likevel ikke at «Paradise»-eventyret er over, men at savnet etter tidligere programleder Triana Iglesias kan være en medvirkende faktor til at den nye satsingen har fått så lite oppmerksomhet.

Viaplay er på sin side fornøyd med det nye konseptet.

- I tillegg synes vi Andreas Haukeland har gjort en meget god jobb som programleder. Vi som jobber med tv, vet at seertall kan svinge av mange ulike årsaker. Men i sum er vi godt fornøyde med både premieren og utviklingen utover i sesongen, spesielt tatt i betraktning at det tar tid før et nytt konsept setter seg, sier programsjef Meinseth.

OBS SPOILER!: Vinnerne av «Paradise» er kåret. Nå avslører en av deltakerne dramatikken du ikke fikk se på TV. Reporter: Celina Morken. Video: Thea Hope / Viaplay Vis mer

Han fortsetter:

- Vi har gjennomgående fått gode tilbakemeldinger fra publikum rundt Paradise i ny drakt. Vi kommer selvsagt til å evaluere den første sesongen grundig nå etter finalen for å se om det er ting vi kan gjøre bedre og endre på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer