Sex i 100 år

Sanitetsforeningen gir ut bok om jenters sexliv gjennom 100 år.Christina Henriksen og Vesna Hamzic er glade for at de ikke levde på bestemors tid.

- I dag har vi frihet og åpenhet rundt sex. Vi får vite alt vi vil vite, og av og til mer til. Men fortsatt hersker det tabuer, og det er ikke alt vi er like åpne om, sier Kari Telste, forfatter av boka «Det rare. Jenter og seksualitet gjennom 100 år.», som lanseres i dag. Det er Norske Kvinners Sanitetsforening som nå gir ut bok om jenters seksualitet siden tidlig på 1900-tallet. Sanitetsforeningen har i hele perioden engasjert seg i arbeidet for å øke kunnskapen om kropp og sex for å fremme kvinners helse.

Onanering tabu

- Jeg kan ikke si det. Mamma skal jo lese dette! sier Christina Henriksen på spørsmål om hun akter å skaffe seg vibrator.Hun og venninna Vesna Hamzic er på Beate Uhse i Oslo for å titte på sexleketøy. De to sykepleierstudentene er enige med forfatteren i at det fortsatt eksisterer tabuer knyttet til sex. Ett av dem er onanering for jenter.

- I mitt miljø er det å skaffe seg dildo halvveis akseptert. For noen er det «æsj», for andre er det en naturlig ting, sier Henriksen.

De to kvinnene kan prate med de fleste de kjenner om sex.

Men de ser en tydelig generasjonsforskjell:- Jeg kan prate med moren min om det, men ikke bestemor, sier Henriksen, som tror det vanskeligste for jenter på den tida var at de ikke alltid kunne snakke åpent med kjæresten.

Jenter holder igjen

Det skrives mer om sex enn noen gang før. Men ikke mange har trukket opp de historiske linjene på temaet. Kari Helste synes arbeidet med boka var svært spennende. Blant annet har hun funnet ut at mange av kjønnsrollemønstrene fortsatt henger ved.- På mange måter er det fortsatt slik at det er opp til jentene å holde igjen og passe grensene.

UTEN BLYGSEL: Christina Henriksen (26) og studievenninna Vesna Hamzic (25) er glade for at man i dag kan kjøpe sexleketøy uten blygsel. Foto: Andrea Gjestvang
UTEN BLYGSEL: Christina Henriksen (26) og studievenninna Vesna Hamzic (25) er glade for at man i dag kan kjøpe sexleketøy uten blygsel. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

I arbeidet med boka har hun brukt gamle lærebøker, nettsider for ungdom, spørrespalter fra Romantikk, samlivsspalter i Dagbladet og uttalelser fra kvinner født rundt 1900.