Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sex, lår og videoteip

En helg på sofaen med popcorn og pepsi betyr også musikkvideotitting på MTV, ZTV og NRKs SVISJ. Denne helga gikk for eksempel Whimsicals nye video «Coming Home», Paperboys «One Day» og Madcons «Doo Wop» i høyrotasjon både på ZTV og SVISJ. De er begge musikkinstitusjoner som etter hvert har hatt mye å si for utviklingen innen norsk musikkliv. Fjernsynskanalenes prioritering av musikkvideoer er en uvurderlig pr-mulighet for artistene, men det gjør det også lettere å peke på svakhetene innen norsk musikkproduksjon. Og etter en helg med intens videotitting er det umulig å unngå å se hvor like de aller fleste norske videoene er.

VISUELT OG FILMTEKNISK

har vi riktignok sett et formidabelt kvalitetshopp på norskproduserte musikkvideoer de siste åra. Problemet er bare at de mangler fortellerteknisk variasjon. Som regel skjer ikke annet enn at kameraet glir over kroppene til en dansende ungdomsgjeng. På «Coming Home» sitter for eksempel Whimsical i et hjørne og rapper om å ta med seg en dame hjem. Så får vi noen duse glimt av lår og korte skjørt. Slik gjentar det seg til det kjedsommelige.

Da debatten om kvinnesyn i norsk hip hop raste tidligere i år var en av problemlinjene som ble diskutert norsk hiphops tilsynelatende sterke behov for å oppfylle de amerikanske hiphopstereotypene. Dette gjelder tydeligvis også musikkvideoproduksjonen. Den er blitt som et skolekjøkken som følger den samme oppskriften år etter år. Når ideene går på tomgang er det lett å ty til et lår.

DET KOSTER

selvfølgelig en sekk med penger å lage en musikkvideo, og det er umulig å kreve at norske artister skal kunne holde samme standard som sine amerikanske forbilder. Og selvfølgelig finnes det også unntak. Madcons «Doo Wop»-video er kanskje den mest elegante norske hiphopvideoen noensinne, og Tungtvann slo seg i hvert fall laus med litt variasjon over temaet. Likevel, det er kanskje på tide med litt avveksling fra de evinnelige bilene, damene og bikiniene. (For ikke å snakke om b-kjendisene som alltid ser sitt snitt til å stille opp). Det begynner nemlig å bli ganske kjedelig.

<B>LIKE:</B> Norske musikkvideoer er for like. Her den norske rapperne Whimsical, fra Interstate-nachspiel i sommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media