Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sex, løgn og mikrofilm

Har du ikke fått med deg spiondramaet «The Americans»? Netflix er redningen for oss som henger litt etter.

FAMILEDRAMA: Familien Jennings er ikke helt som andre amerikanske forstadsfamilier. Foreldrene, Elizabeth og Philip, er i virkeligheten sovjetiske agenter. Foto: Netflix
FAMILEDRAMA: Familien Jennings er ikke helt som andre amerikanske forstadsfamilier. Foreldrene, Elizabeth og Philip, er i virkeligheten sovjetiske agenter. Foto: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elizabeth (Keri Russell) og Philip Jennings (Matthew Rhys) bor sammen med barna Paige (13) og Henry (10) i en forstad til Washington D.C. De driver et reisebyrå, er tilsynelatende et helt vanlig amerikansk forstadsektepar, med helt vanlige gleder og sorger.

Men alt er løgn.

Elizabeth og Philip er i virkeligheten Nadezhda og Mischa, to sovjetiske spioner som jobber for KGB-direktorat S. De er trent opp siden tidlig ungdom til å infiltrere det amerikanske samfunnet, og opererer som hemmelige agenter med alle rettigheter, inkludert en lisens til å drepe som de med ujevne mellomrom benytter seg av.

Serien dukket først opp opp i 2013, og kvaliteten bare steg med sesong to. Den kom på Netflix for et par måneder siden, men her i Rett på nett-spalten tillater vi oss av og til å skynde oss langsomt. Det er jo uansett nesten ingen som ser noe samtidig på «tv» lenger.

Som topptrente fotsoldater i Reagan-æraens kalde krig jakter Elizabeth og Philip amerikanske forsvarshemmeligheter med livet som innsats, mens de driver en katt-og-mus-lek med FBI. Til alt overmål er naboen og vennen Stan Beeman, fabelaktig spilt av Noah Emmerich, en av dem som jakter på dem. Han driver med kontraspionasje i FBI, og aner ikke at naboene over gjerdet er det mystiske paret han og kollegene jakter på.

Dette elementet i handlingen, ikke helt ulikt forholdet mellom Water White og svogeren Hank i «Breaking Bad» er kanskje ikke seriens mest troverdige, men det er rart hva man som seer er villig til å akseptere i den gode underholdningens navn.

Kompisforholdet mellom Stan og Philip er et av flere eksemper på hvordan løgn, bedrag og dødelig fiendskap går hånd i hånd med ekte vennskap og kjærlighet mellom de samme menneskene i «The Americans».

Det er mange slike komplekse relasjoner i serien, ikke minst den mellom Elizabeth og Philip. De lever en løgn på de fleste nivåer, men har likevel et ekte, komplisert og turbulent kjærlighetsforhold som hele tiden er i utvkling.

Så har da også mannen bak serien, den tidligere  CIA-offiseren Joe Weisberg, sagt at «The Americans» mer enn noe annet er en serie om et ekteskap.

Barna blir stadig viktigere utover i sesong to. Paige begynner å ane at foreldrene holder noe skjult. Samtidig skjer det ting skjer som tvinger Elizabeth og Philip til å innse hvilken risiko de utsetter barna for. Det er en plotdimensjon som nok kjennes ekstra godt for oss seere med egne barn.

«The Americans» er ikke bare uhyre spennende og vellaget som spionfortelling. Det er også et underholdende og glimtvis morsomt periodedrama, der 80-tallsmote og -musikk spiller viktige roller.  Musikkonsulentene har hentet fram en mengde gullkorn fra engelsk og amerikansk 80-tallsmusikk, mens kostymeavdelingen jobber på høygir med Elizabeths og Philips fantasifulle forkledninger.

Men vi venter på en ny seong av «Better Call Saul» er «The Americans» noe av det beste du kan se på Netflix akkurat nå. Det synes også forfatteren Tore Renberg, som denne uka dukket opp borte hos Op-5 med sine fem grunner til å se «The Americans».

Nå gleder jeg meg til å gå løs på sesong tre, som foreløpig bare er tilgjengelig i amerikanske iTunes. Heldigvis finnes det måter å ordne seg, og skal vi tro Op-5 er det mye å glede seg til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!