Sex, løgner og incest for åpen scene i Danmark

Kim Leines far forsvarer seg mot sønnens anklager.

PRISVINNER: Kim Leine under fjorårets utdeling av Nordisk råds pris i Operaen i Oslo. Leine fikk prisen for romanen "Profetene i Evighetsfjorden". Han har siden fortalt meget åpenhjertig om sitt liv i Seljord, København og på Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix/Dagbladet
PRISVINNER: Kim Leine under fjorårets utdeling av Nordisk råds pris i Operaen i Oslo. Leine fikk prisen for romanen "Profetene i Evighetsfjorden". Han har siden fortalt meget åpenhjertig om sitt liv i Seljord, København og på Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konflikt mellom generasjoner går igjen i litteraturen. Fedre og sønner. Mødre og døtre. Mye av den nye, selvbiografiske skjønnlitteraturen skildrer barndom og ungdom, ofte i form av oppgjør med de som har satt en til verden.

Det er som regel et barn som fører ordet, enten i beundring eller avsky, kjærlighet eller hat, eller begge deler på en gang. Mer sjelden tar foreldrene til motmæle. Men det fins unntak.

I Danmark har vinneren av fjorårets Nordisk Råds Litteraturpris, Kim Leine (52), i flere intervjuer fortalt hvordan hans far forgrep seg på ham etter at han fylte 16 år. Leine har i det hele tatt en nokså sterk bakgrunn, som inkluderer religiøs fanatisme, stoffmisbruk, seksuell promiskuitet, skilsmisse og kamp med kunsten.

Han vokste opp i Seljord i en Jehovas Vitner-familie. Hans danske far, Kjeld Munch Rasmussen, forlot stedet da Kim Leine var fem år gammel. Faren hadde oppdaget at han var homofil og fått det råd at han burde gifte seg. Hvilket han gjorde, men han forlot familien da sønnen var fem og dro til København der han fikk en mannlig partner.

Da han var 16, flyktet Kim Leine fra Seljord. Han dro til sin far i København. Der ble han ønsket velkommen og vel så det. I romanen «Kalak» (2007) forteller han om gjentatte overgrep fra farens side. Disse tilfellene av incest snakker han offentlig om, blant annet i et omfattende intervju i to deler med Politiken i juni i år, med tittelen «Pikken er jo en forfærdelig forræder».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer