Sex, løgner og overvåkingstape

I overkant omfangsrik roman der politikken engasjerer mer enn kjærligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Torgrim Eggen har alltid vært en romanforfatter med et skarpt satirisk og kultursosiologisk blikk på fenomener få av hans kolleger her til lands har brydd seg med. Men i «Hermanas» har han pakket bort den norske samtida han så ofte har skrevet underholdende og treffsikkert om, og i stedet valgt Cubas etterkrigshistorie som tema. Den nesten 500 sider lange romanens jeg-forteller er poeten Raúl, som elsker og dikter med like stor intensitet. Særlig møtet med tvillingsøstrene Herrera - først Juana, deretter Miranda - får blodet til å bruse og diktekunsten til å blomstre hos den unge kubaneren. Store deler av boka handler om Raúls dramatiske forhold til de fyrige søstrene generelt og deres pupper, rumper og lår spesielt. På romanens bakside tar forlaget i bruk så belastede adjektiver som «sanselig» og «lidenskapelig». I «Hermanas» er det ikke humoren som dominerer.

Eksotismeromantikk

Det er overraskende at Eggen, som tidligere har utvist upåklagelig følelse for tidsånden, er så henfallen til eksotisme- og bohemromantikk som han tidvis demonstrerer i «Hermanas». Ikke bare dyrker teksten forslitte myters sensuelle og varmblodige kubanske kvinner. Eggen lar attpåtil sin hovedperson vanke i et miljø av transvestitter og homofile hel- og halvkunstnere som Raúl selv ikke unnlater å gjøre leseren oppmerksom på at er Cuba-varianten av Andy Warhols Factory.Boka blir imidlertid mer engasjerende når mytene og den dampende sexen tones ned til fordel for realiteter og politikk. Raúls revolusjonære sinnelag blir snart utfordret både av den skeptiske Miranda, en materielt fattig virkelighet og beretningen om hans far, som viser seg å være en ganske annen enn det sosialistiske helteeposet moren har fortalt ham. Eggens historiske kunnskaper og betydelige evner som forteller og underholder kommer mer til sin rett når Raúl begynner å skrive dikt som gjør ham upopulær hos Castros hoff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.