RISIKOSPORT: Vi har det stadig mer moro med sex og er heldigvis mer frigorte. Men Norge ligger for høyt på abortstatistikken. Illustrasjonsfoto:Chris Maluszynski / MOMENT
RISIKOSPORT: Vi har det stadig mer moro med sex og er heldigvis mer frigorte. Men Norge ligger for høyt på abortstatistikken. Illustrasjonsfoto:Chris Maluszynski / MOMENTVis mer

Sex og anger - ikke svanger

Ikke rør angrepillen. Men kast p-piller etter jentene. La klamydiaen blomstre, det er vår.

||| SORRY. BARE TULLA. Klamydia er ingenting å spøke med. Ifølge en nordisk undersøkelse fra RFSU, «Sex og kondom og sånt» som ble lansert i går, har nordmenn nest mest sex i Norden - etter danskekåringene. Og litt mindre flatterende: Vi ligger også på den skandinaviske kjønnssykdomstoppen. Hele 22 prosent av 1200 norske kvinner og menn i spørreundersøkelsen har hatt en kjønnssykdom eller tre. Nordmenn gidder ikke bruke kondom. Det er typisk norsk å kjøre på uten, og bare 16 prosent har gummi som sin vanligste prevensjon. Vi stoler nemlig på at partneren ikke har en simpel kjønnssykdom, for hun er jo så pen. Kondom er ikke like moro. Derfor svir, smitter, stinker og væsker det Norge rundt.

MORO FØRST (det er som sagt vår). Sju av ti nordmenn mellom 16 og 65 år har hatt utendørssex (helsebringende), ifølge RFSU. Fire av ti har hatt sex et sted med stor risiko for å bli oppdaget (la oss for eksempel si på kino, T-banen, i bøttekottet på jobben, i bilen). 24 prosent har hatt sex med en kompis (vanligst blant unge), 12 prosent har hatt gruppesex og tre av ti fantaserer om det, viser undersøkelsen.

UNGE HAR tidligere og mer sex enn før - med flere - og er mer fornøyd med sin egen seksualitet. Mer løssluppen sex er bra. Det som ikke er bra er de høye aborttallene. I 2008 ble det utført over 16000 aborter. I gruppa 20- 24 år er det faktisk 30 aborter per 1000 kvinner. Høye aborttall og klamydiasmitten viser at mange gir blaffen. For i Norge er vi vant til at alt ordner seg uansett. Det unike - og farlige - med sex er fravær av bekymring for morgendagen.

SP-POLITIKEREN Kjersti Toppe mener politikerne nå bør vurdere å avskaffe reseptfri angrepille. Fordi angrepillesalget øker - og abortene. Toppe sier til Aftenposten at ordningen dermed ikke virker. Den brukes ikke riktig - som en nødløsning. Toppe mener økt frigjøring kan ha ført til usunne seksualvaner, og det er ikke fritt for at Toppe her høres ut som KrF og Tilsynet for høy moral.

ANGREPILLEN ble innført i 2000, for å få ned aborttallene. Men nedgangen i tenåringsaborter var kortvarig, og tallenes tale er klar: Jentene er tilbake på det høye abortnivået fra 90-tallet. Angrepillen er uansett langt å foretrekke framfor angst, abort eller uønsket svangerskap. I Tromsø og Hamar ble antallet aborter nesten halvert da 3500 jenter fikk tilbud om gratis p-piller. Et flertall av Stortingets helsepolitikere går derfor inn for billigere piller. Både billig eller gratis prevensjon og gratis legetime kan virke. Men det mest abortreduserende ville trolig være en kampanje der kjendisjenter forteller om sine aborter eller en grusom realityserie.

JEG MERKER meg at jeg ikke gidder å nevne gutter og kondom. Unge kvinner er blitt seksuelt frigjorte og takk for det, men unge gutter tar fortsatt sjelden prevensjonsansvar. Likestilling og prevensjon går ikke hånd i hanske. Kanskje burde jeg skrive et flammende innlegg om kondom. Men, nei. Ikke i dag. Det er vår.