Sex og moro

Det finnes fortsatt ting som det er for farlig å spøke med. Vi snakker om fotball. Men det kommer vi tilbake til. Først må vi nesten snakke om sexkjøpere.

TV2s lørdagsdokumentar handlet om en rølpete gjeng på festlig besøk på strippeshow. Her skulle man ha det gøy mens simulerte samleiebevegelser og nakne rumper ble vist fram til kyndig vurdering - alt kryssklippet mot intervjuer av prostituerte i et utviklingsland. De solgte seg for tjue kroner til rike europeiske turister, gjerne førti år eldre enn dem. En norsk stripper fortalte om hvordan gjester kunne komme etterpå fordi de ville kjøpe sex. Ingen av sexkundene på strippeshowene hadde et sekunds betenkelighet med å gå på arrangementet: Jenter må da ha lov til å ha det litt moro.

Sexkjøperne i Gambia er kvinner som kjøper seg unge menn. Gjestene på Chippendales er kvinner i stim. Og stripperen som ble intervjuet er en norsk mann som rytmisk kler av seg for betaling.

Damenes aften

Mannlig stripping for kvinner er annerledes enn kvinnelig stripping for menn. Der jenter som stripper for menn er lugubert, nedverdigende og gammeldags, skal mannlig stripping for kvinner være småfrekt og frigjørende. Sannsynligvis like frekt og frigjørende som en tur til vovede Paris var for Christianias menn en gang for hundre år siden eller så.

Siden menn fortsatt har makt, finnes det selvsagt et karnevalistisk aspekt ved at menn kler seg nakne for betaling foran kvinner. Det er sikkert ingen god grunn til å være moralist om slikt, men da er det heller ingen god grunn til å være moralist overfor mannlige kjøpere av stripp og porno. Og når karnevalseffekten er over, sitter vi igjen med kjølig kalkulert business: sex til salgs til både menn og kvinner. Markedet er plutselig doblet. All moro har jo en regning - det vet de fleste som har vært på nattklubb. Dokumentaren manglet et godt intervju med en sexkjøpende kvinne i Gambia - ellers var det en utmerket produksjon.

Sjokkerte VG

Men så til de fenomener som er for alvorlige til å spøke med. Som fotball. TIL ertet fredag kveld journalistene med en arrangert aprilsnarr-«skade» på Rune Lange. Og VGs nettside tok ikke lett på påfunnet: «Blank løgn» og «TIL bløffet hele Medie-Norge» var deres sjokkerte vinkel på saken, før de slo fast at TIL-miljøet måtte «innrømme» at de hadde «bløffet og løyet for pressen som har fulgt laget i Belgia denne uken». Ingen skal si at VGs sportsjournalister ikke tar en spøk. For det gjør de - aldeles på alvor.