SLIK LEVDE DE DA: All kjønnslig omgang utenfor ekteskapet var forbudt. Norsk lov fra 1687 foreskrev to sanksjonstyper for ugifte personer som lot naturen gå ut over opptuktelsen. Menn skulle betale 12 riksdaler i bot, kvinner halvparten. Men den ble sterkt redusert om de giftet seg. Foto: NTB Scanpix
SLIK LEVDE DE DA: All kjønnslig omgang utenfor ekteskapet var forbudt. Norsk lov fra 1687 foreskrev to sanksjonstyper for ugifte personer som lot naturen gå ut over opptuktelsen. Menn skulle betale 12 riksdaler i bot, kvinner halvparten. Men den ble sterkt redusert om de giftet seg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sex og samliv mellom unge har alltid vært lovregulert, med prest, fut og politi som kontrollører

Frierier i stummende mørke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fra Bærum kom det nylig melding om at det før «Bli kjent-fester» ved bygdas videregående skoler ble oppmuntret til alkoholpregete vorspiel og kondomer på innerlomma. Politiet finner dette uheldig, og prøver å gripe inn mot etterfølgende fyll og åpenlys sex.

Det er den eldre generasjons privilegium å synes ungdommen i dag opptrer uansvarlig og uanstendig. Så jeg søker kunnskap i kulturhistorikeren Troels Frederik Troels- Lunds storverk «Daglig Liv i Norden» for å lære hvordan det var med kontakten mellom unge menn og kvinner i det 16. århundre og framover.

Umulig uten dans

Det viser seg at omgangen mellom de to kjønn ikke var særlig fri. Utenom dans var det nesten ikke mulig å snakke sammen over kjønnsgrensene. Menn som åpenlyst prøvde å treffe en kvinne, oppførte seg etter den alminnelige mening «umandig og måtte pønske på det som galt var».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn