LUN UTFORSKING AV LIVET: Sex, samtale og selvmarginalisering er løsningen på et meningsfattig liv, tenker hovedpersonen i Marita Fossums skjevt sjarmerende roman. Kjærlighet, tap og utenforskap er som før viktige temaer i Fossums forfatterskap. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
LUN UTFORSKING AV LIVET: Sex, samtale og selvmarginalisering er løsningen på et meningsfattig liv, tenker hovedpersonen i Marita Fossums skjevt sjarmerende roman. Kjærlighet, tap og utenforskap er som før viktige temaer i Fossums forfatterskap. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

«Sex og samtale tilbys»: Vittig roman om voksen dame som prostituerer seg

Varm og velskrevet bok fra Marita Fossum.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nå er det min tur til å leve på kanten, tenker Gullemor i Marita Fossums «Singularitet». Hun er «lei av å gå sånn halvkald omkring». Ingenting betyr noe, forklarer hun venninnen Abigail. Så Gullemor beslutter å prostituere seg. «Selvmarginalisering» kaller hun det, for virkelig å kjenne på utryggheten. Abigail er skeptisk, men ikke alt for urolig. Gullemors forrige prosjekter, keramikk og undervannsrugby, ble ikke langvarige affærer.

Etter planleggingsfasen («Det blir ikke «snakk om å henge i taklampa, den tiden er definitivt forbi»), klistrer Gullemor opp lapper: Sex og samtale tilbys.

Alenestående

Romanen er preget av vidd og overskudd. Gullemors idé om å bryte ut av det selvtilfredse innenforskapet er ikke uten ironi. For hvor «innenfor» er Gullemor - som middelaldrende uten barn, mann, jobb, og med kun to nære? Hun søker riktignok en viss utvidelse av flokken med unggutten Svante, som Gullemor finner bevisstløs under en busk, og den deprimerte og muligens suicidale naboen. Begge virker like utilpasse som Gullemor selv. Mens samtalene med den spirituelt anlagte Abigail er vittige, er relasjonen til den gamle legefaren rørende beskrevet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn