Sex og shopping i massemediene

Hvis noen hadde villet betale ekskjæresten din ti millioner for intimsladder om deg, hvis sladderen var god nok - hvordan hadde historien om deg sett ut da?

DET ER PENGER

i David Beckham. 25 år gamle Rebecca Loos skal ha fått 10 millioner kroner for å hevde at hun ved fire anledninger har ligget med mannen. Den siste av de fire gangene skal hun ha følt seg som en hore, skal hun selv ha fortalt.

Hvor mye News of the World, The Sun og Sky Channel, alle eid av medieverdenens svar på Darth Vader, Rupert Murdoch, har tjent på TV-sendingene og artiklene om de fire samleiene og noen tekstmeldinger er vanskeligere å vite, men sladderintervjuet på TV trakk to millioner seere.

Substansen i historien skal være at en mann har vært utro mot sin kone. Basert på forskjellige statistikker skjer det som kjent i 30- 40 prosent av alle ekteskap. Slik sett er dette en historie mange kan kjenne seg igjen i. Og uten at jeg kan være sikker: Jeg tror det har forekommet utroskap i norsk elitedivisjon også. På det området ligger neppe kjekke norske gutter bak Beckham. Hvis det med Beckham er sant, da.

DET FINNES SELVSAGT IKKE

en eneste presseetisk anstendig grunn for å trykke eller offentliggjøre påstandene. Ved to av de forrige berømte utroskapshistoriene, presidenten Clinton og prins Charles, fantes det fikenblad å gjemme sexinteressen bak: Clinton skulle ha løyet under ed om forholdet, og Charles skulle tross alt arve et monarki, med eller uten en dronning ved sin side. Men Beckham skal bare spille fotball, og det skal han helst gjøre oppreist og med klærne på. Denne sladderen er utelukkende et spørsmål om penger: Det finnes et marked. Og ingen har som kjent noensinne tapt penger på å undervurdere folks smak.

SELV HAR JEG LEST

hvert ord jeg har funnet om «skandalen». Og jeg har, som alle andre, kunnet lese tekstene dobbelt: Samtidig som jeg tar inn påstått eller diktede detaljer om fremmede menneskers høyst alminnelige privatliv, kan jeg la meg indignere av den engelske sladderpressens groteske sjekkhefteinvasjon av andre menneskers liv. Ekteparet Beckham blir brukt som figurer til underholdningsformål. Virkeligheten etterlikner reality-TV. Det vi får høre og lese er akkurat like redigert og «kanskje-sant» som reality-sjangerens liksomvirkelighet.

EN SAK ER AT

News of the World er en notorisk upålitelig blekke, verre enn sin storebror The Sun (og det er en prestasjon). Noe annet er at dette er reinspikka sjekkheftejournalistikk: En forhandlet, kjøpt og betalt forretningsavtale mellom «kilde» Rebecca Loos og «redaksjonene» i Sky Channel og tabloidene. Jo mer Rebecca kan levere, jo mer er historien verd i forhandlingene. Og jo mer Murdoch-avisene betaler, jo mindre interessert er de i å så tvil om Rebeccas troverdighet. Har redaksjonene først betalt noen millioner for intervjuet, er ikke intervjuet en god anledning til å stille kritiske spørsmål.

ALLE ANDRE AVISER

og medier er verre stilt: Når vi dekker saken har vi ikke tilgang på egne kilder, for Rebecca Loos er jo en kjøpt og betalt kvinne. Mediene kan gjengi hva Murdochs medier hevder, og ta alle nødvendige forbehold. Verbene «hevder» og «kan» og «påstår» er sjelden blitt så flittig brukt. Og privatsladderhistorier følger sin egen kurve: Først, en kort periode, forties de. Så dekkes de som sak, med fokus på det skandaløse i at søppelavisene til Murdoch har kjøpt en skandale. Slik etableres historien som legitimt stoff, før den ruller videre av egentyngden: Ubønnhørlig skifter tyngdepunktet fra et fokus på hva sladderavisene har foretatt seg, til interesse for hva som foregikk og foregår i Beckhams senger og ekteskap. Tyngden og mengden av oppslag legitimerer å fortelle videre.

KOMMENTATORER

og synsere, altså slike som jeg, kan dekke saken som mediekritikk, for det virker seriøst. Sport kan dekke hvordan den påvirker Beckhams fotballkarriere, næringslivsaviser kan vurdere de økonomiske konsekvensene for imagen - og ukebladene kan bekymre seg for kona og hennes følelser. Og så snakker vi om det, alle sammen. I perioder kan det nesten virke som om Beckham er viktigere for landet enn selv Idol. For aviser i andre land, som Norge, kan skrive om dette uten å bekymre seg om hvordan det rammer enkeltmennesker, Beckham leser ikke norsk. Slik sklir en irrelevant historie fra et alminnelig privatliv inn i offentligheten og blir alminnelig kunnskap, legitim pausefyll.

OG SKAL VI TRO DET VI LESER

, har vi nå faktisk lært at en fotballspiller i Spania har et seksualliv, og at han i en kort periode hadde en seksualpartner som ikke var hans kone. Mer er det ikke, og det kan selvsagt være sant. Men viktig eller relevant kan det aldri bli.

GULLFUGL: Rebecca Loos har tjent 10 millioner på å hevde at hun ved fire anledninger har ligget med David Beckham.
CASH AND TELL: Rupert Murdoch eier både News of the World som kjøpte Beckham-historien, The Sun som raskt tok ballen videre, og i tillegg Sky Channel - som kjøpte og sendte intervjuet med Rebecca Loos. Det ble en skandaløst lønnsom synergieffekt.