Sex og vold skal lokke ungdom til å lese

Medietilsynet, elever og foreldre reagerer.

(Dagbladet.no): En leseaksjon i regi av Foreningen !les vekker reaksjoner.


«Aksjon txt: Den andre siden» består av en pocketbok og en dvd-film, som nå går ut til 145 000 elever i ungdomsskolen.

Boka består av tekstutdrag fra 16 forskjellige bøker, og skal synliggjøre det beste som er gitt ut i Norge det siste året.

Angstskapende stemning

Filmen, som er laget av unge talenter fra Mediefabrikken i samarbeid med «Fritt vilt»-regissørene Roar Uthaug og Katarina Launing, er ment som et supplement.

Fem karakterer fra fem ulike tekster i pocketboka spiller hovedrollene, og gjennom dialogen og situasjonene som oppstår, skal elevene gjette seg fram til hvilken tekst de er hentet fra.

Handlinga finner sted på et bibliotek, og går i korte trekk ut på at bibliotekaren og fem ungdommer blir innestengt og jaktet på av et gjenferd med blek hud og sorte øyne.

Den 15 minutter lange kortfilmen er en grøsser, men skal ifølge aksjonens hjemmeside være laget med tanke på Statens filmtilsyns aldersgrense 11 år. Nrk har konsultert Medietilsynet, som ikke synes filmen passer for så unge barn.

SKREMMENDE: Kortfilmen som skal fremme lesning blant ungdomsskoleelever har klassiske skrekkfilmelementer og det Medietilsynet kaller en «angstskapende stemning». Skjermbilde: «DEN ANDRE SIDEN»/FORENINGEN !LES
SKREMMENDE: Kortfilmen som skal fremme lesning blant ungdomsskoleelever har klassiske skrekkfilmelementer og det Medietilsynet kaller en «angstskapende stemning». Skjermbilde: «DEN ANDRE SIDEN»/FORENINGEN !LES Vis mer


- Denne filmen ville fått en 15-årsgrense hvis den hadde vært vurdert for ordinær kinovisning. Den har en gjennomgående angstskapende stemning, den har de klassiske skrekkfilmeffektene, og den foregår i et svært realistisk miljø, sier seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet, som har vurdert filmen for Nrk.

Se filmen her (krever Windows Media Player).

Billige virkemidler

Både barn i målgruppa og foreldrene deres reagerer dessuten på noen av tekstene i pocketboka.

Gro Børresen, moren til ungdomsskoleeleven Malin Marie Englund Børresen, synes sex, vold og skrekkfilm er billige virkemidler for å fremme leselyst. Børresen har sendt en klage til Foreningen les.

«Av totalt 16 tekster i boka kan tre tolkes til å ha seksuelle referanser, mens to kan tolkes til å ha en grov språkbruk. Dette oppleves subjektivt av leseren, og vi har ulik terskel for hva som oppleves støtende,» var ifølge Nrk svaret hun fikk fra foreningen.

Sex og vold skal lokke ungdom til å lese