Sex på japansk

Av kvinner, om kvinner og fra deres perspektiv: Tre romaner forandrer for alvor synet på den japanske kvinnen som et trippende og servilt vesen. Dermed forandres også litteraturen. En ny generasjon kvinnelige forfattere har stor suksess i hjemlandet med bøker som opphever gamle skiller og beskriver ukorrekt og sårbar sex med en ny selvfølgelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE ER VISSTNOK blant verdens mest likestilte land. Likevel mangler viktige kvinnehistorier, skal vi tro redaktørene av antologien «Rosa prosa. Om jenter og kåthet». De skriver: «Hvor kunne vi få høre om jenta som er kåt uten å være spesielt sexy eller vellykket? Om hun som er kåt på feil sted, til feil tid og på feil måte?». Interessant nok: I Japan, der likestillingen beviselig er kommet kortere, finnes historiene de rosa redaktørene etterlyser. For den vestlige betrakter fremstår den japanske seksualiteten som underlig: En fremmed verden skjult bak geishaens hvite maske, eller love hotels og allslags kinky tilbud på grensen mellom det smakløse og komiske i storbyens plastikk- og neonlandskap. Oppi alt dette, i et land der menn åpenlyst leser porno på t-banen, kan kvinner opptre som annet enn seksuelle objekter? Slik er vi i hvert fall vant til å se dem fremstilt på tv-skjermen i alt fra «Shogun» til «James Bond i Japan» og «Lost in Translation»: Som seksuelt temmelig uinteressante vesener, låst i et rollespill. Som underdanige hustruer eller kimonokledte nikkedukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer