DYTTES FORAN: Funksjonsfriske må slutte å dytte funksjonshemmede foran seg for å rettferdiggjøre egne ønsker om å oppheve sexkjøpsloven, skriver artikkelforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
DYTTES FORAN: Funksjonsfriske må slutte å dytte funksjonshemmede foran seg for å rettferdiggjøre egne ønsker om å oppheve sexkjøpsloven, skriver artikkelforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpixVis mer

Sexkjøp:

Sex på resept

Det er kunnskapsløst å hevde at funksjonshemmede bør kunne kjøpe sex bare fordi de er funksjonshemmede.

Meninger
Wibeke Bergheim
Wibeke Bergheim Vis mer

Med jevne mellomrom dukker debatten om funksjonshemmede bør ha rett til sex på resept opp igjen. Noen tar til orde for at funksjonshemmede bør kunne kjøpe sex lovlig fordi de er funksjonshemmede. Det er et argument basert på kunnskapsløshet.

Aud Jektvik
Aud Jektvik Vis mer

Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha problemer med å finne en partner på grunn av egne og andres fordommer. Dårlig selvtillit kan også være en utfordring – for hvordan forteller du en potensiell partner at du har pose på magen, sliter med urin- og anallekkasje, har spasmer, fatigue og annet som kan være vanskelig å fortelle om i et enda bluferdig samfunn.

Noen kan også lite om seksualitet, både egen og andres fordi de har fått lite eller ingen seksualundervisning som inkluderer mennesker som dem selv. Hvor begynner man når man kanskje ikke har fått de samme mulighetene som andre til å øve seg på sjekking og å utforske egne og andres ønsker og grenser i et naturlig tempo?

Det er også slik at mennesker med funksjonsnedsettelser ofte har begrenset økonomi og få eller ingen muligheter til å være sosiale og dermed kunne møte nye mennesker. Før man i det hele tatt tenker på sex på resept bør grunnstønaden og beløpet på TT-kort heves. De isoleres på grunn av redsel for egne kropp, hvordan andre vil oppfatte den, og isolasjon på grunn av svært stram økonomi.

Når det er sagt, så er det mange mennesker med funksjonsnedsettelser som HAR et aktivt sexliv og/eller partner(e). Det er meget stigmatiserende overfor en allerede utsatt gruppe å argumentere for at de skal/bør få hjelp slik at de kan ha sex når mange av dem ikke har noen utfordringer med det.

Noen har selv tatt til orde for at de ønsker slik hjelp. Det skal vi ha respekt for, også at det å ikke få det mange andre tar som en selvfølge må føles frustrerende og leit. Men det har lite med alle funksjonshemmede som gruppe å gjøre. Det er en myte at de fleste som kjøper sex er «stakkarslige» personer som ikke kan få seg sex på andre måter.

I stedet for å jobbe for sexarbeidere på resept burde vi heller jobbe med å redusere dårlige holdninger til mennesker med funksjonsnedsettelser i samfunnet, å vise mangfoldet og at de er hele, attraktive mennesker med lik verdi som alle andre. Dette gjelder også de handikappede selv. Stønader må heves slik at de funksjonshemmede ikke isoleres hjemme og er overlatt til seg selv, men kan komme seg ut for å treffe nye mennesker.

Dersom man har utfordringer knyttet til seksualitet kan man få hjelp av helsevesenet. Ved behov kan man få rådgivning alene eller sammen med partner, hjelp til å utvide sitt sosiale nettverk for å finne en partner, praktisk tilrettelegging slik at man kan ha sex alene eller med noen, seksuelle hjelpemidler (sexleketøy eller annet), informasjon om onani og hjelp til å klare å onanere med eller uten tilrettelegging/noe assistanse. For å møte dette behovet trenger vi flere sexologer og helsepersonell som kan snakke om sex og som er vet det er en viktig del av livet for de fleste av oss. Hvor ofte blir du spurt av fastlegen om din seksuelle helse?

Slik situasjonen er nå blir vi henvist til Kondomeriet eller lignende private aktører. Disse yter god service, helt klart, men de ansatte er ikke fagutdannet helsepersonell, men selgere som har profitt som sin hovedmotivasjon.

Så lenge det er samtykkende er vi selvsagt for stort sett all sex mellom voksne, men samtidig vet vi at det finnes en hel del faktorer som påvirker samtykket. F.eks. om noen får betalt for å gjøre noe de egentlig ikke vil, maktforskyvning, stor forskjell i erfaringsnivå eller lignende. Vi kan ikke begynne å pålegge helsepersonell (eller andre) å ha sex med sine pasienter eller brukere.

Noe av grunnen til at noen mennesker med funksjonsnedsettelser har vansker med å finne en partner kan være at folk flest vet utrolig lite om seksualitet og handikap. De tenker kanskje at det er vanskeligere for enkelte å ha sex enn det er, og må jobbe med egne fordommer før de er modne for å bli sammen med en person som tilfeldigvis har en funksjonsnedsettelse. Her har vi alle et ansvar – helsevesenet og deretter den funksjonshemmede selv. Her har vi de siste åra sett gode eksempler der yngre mennesker står frem med sine funksjonshemminger, noe som tråkker opp stien for de som kommer etter de.

Vi bør være svært betenkte over at debatter om sexkjøpsloven hvor funksjonshemmede brukes som eksempler på noen som ønsker å kjøpe sex kan skape sannheter som at «Handikappede trenger prostituerte for å kunne ha sex», for det stemmer ikke.

Det er trist at mennesker som kanskje savner nærhet, å bli begjært, kjærlighet, et forhold eller en livspartner skal avspises med kjøpt fysisk kontakt med noen som ikke ville gjort det om de ikke fikk betalt. Da bør de heller få hjelp til å få det de egentlig vil ha. Nei, det er ikke slik at sex uten kjærlighet ikke kan være bra, det kan den definitivt. Kjøpt sex også, men hva gjør det med selvbildet å bli fortalt eller å oppleve at man må kjøpe sex for å få det?

Funksjonsfriske må slutte å dytte funksjonshemmede foran seg for å rettferdiggjøre egne ønsker om å oppheve sexkjøpsloven, på samme måte som mennesker med funksjonsnedsettelser må slutte å bruke funksjonshemmingen i seg selv som et argument for å kunne kjøpe sex. Vi har inntrykk av at de fleste mennesker med funksjonsnedsettelser ikke ønsker at loven skal bli endret og syns det er urettferdig at en liten gruppe menn som ivrer for det skal få dominere debatten. Her må helsevesenet komme på banen og informere og støtte.

Alle har rett til en seksualitet. Det inkluderer å få informasjon om, og nødvendig hjelp til å utforske sin egen seksualitet. Men: Ingen har rett til å ha sex med et annet menneske, og slik bør det heller ikke bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.