DEBATT

Sexkjøp:

Sex på resept

Det er kunnskapsløst å hevde at funksjonshemmede bør kunne kjøpe sex bare fordi de er funksjonshemmede.

DYTTES FORAN: Funksjonsfriske må slutte å dytte funksjonshemmede foran seg for å rettferdiggjøre egne ønsker om å oppheve sexkjøpsloven, skriver artikkelforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
DYTTES FORAN: Funksjonsfriske må slutte å dytte funksjonshemmede foran seg for å rettferdiggjøre egne ønsker om å oppheve sexkjøpsloven, skriver artikkelforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Med jevne mellomrom dukker debatten om funksjonshemmede bør ha rett til sex på resept opp igjen. Noen tar til orde for at funksjonshemmede bør kunne kjøpe sex lovlig fordi de er funksjonshemmede. Det er et argument basert på kunnskapsløshet.

Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha problemer med å finne en partner på grunn av egne og andres fordommer. Dårlig selvtillit kan også være en utfordring – for hvordan forteller du en potensiell partner at du har pose på magen, sliter med urin- og anallekkasje, har spasmer, fatigue og annet som kan være vanskelig å fortelle om i et enda bluferdig samfunn.

Noen kan også lite om seksualitet, både egen og andres fordi de har fått lite eller ingen seksualundervisning som inkluderer mennesker som dem selv. Hvor begynner man når man kanskje ikke har fått de samme mulighetene som andre til å øve seg på sjekking og å utforske egne og andres ønsker og grenser i et naturlig tempo?

Det er også slik at mennesker med funksjonsnedsettelser ofte har begrenset økonomi og få eller ingen muligheter til å være sosiale og dermed kunne møte nye mennesker. Før man i det hele tatt tenker på sex på resept bør grunnstønaden og beløpet på TT-kort heves. De isoleres på grunn av redsel for egne kropp, hvordan andre vil oppfatte den, og isolasjon på grunn av svært stram økonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer