VOKSEN DEBUT: Maria Børja mener vi må ha fokus på at sex skal oppleves, ikke presteres. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
VOKSEN DEBUT: Maria Børja mener vi må ha fokus på at sex skal oppleves, ikke presteres. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

- Sex presenteres veldig glossy, som noe man må få til

Forfatterdebutant Maria Børja (33) vil at du skal fokusere mer på opplevelsen.

||| (Dagbladet): Det sies at den første setningen i ei bok er den viktigste. I Maria Børjas novellesamling «Voksenting» går den sånn: «Jeg trakk ned stoffet og grep rundt pikken hans».

- Du må tåle såpass for å lese videre, for det er ikke den eneste gangen sånne ord er nevnt, sier Maria Børja til Dagbladet — med et smil.

- Men jeg håper selvsagt mange tenker at det må finnes noe mer der, at boka ikke kan fortsette sånn i 160 sider.

Tester ut identitetFor «Voksenting» handler ikke bare om sex. I novellene skildres unge kvinner og deres forhold til fedre, venninner, one-night-stands og kommende ektefeller.

Identitet, og testing av den, er et sentralt tema i flere av novellene - blant annet i historier om reiser.

- Jeg har selv reist ut og tenkt at «nordmenn er stive» eller «Norge er så lite». Men jeg merker at jeg i møte med andre samfunn føler meg veldig norsk, og forsvarer det norske, sier Børja.

- Vår generasjon glorifiserer det å reise bort for å la oss underholde.

- Jeg kritiserer ikke det, men det er fint å ha et hjem, en tilhørighet et sted, sier forfatteren, som har skrevet deler av novellesamlingen på reiser i Buenos Aires, New York, Japan og flere andre steder.

Nedvurderer kroppenSamtidig får kvinners seksualitet romslig med boltreplass i novellene. Og ikke bare av den vellykkede sorten.

- Det er mye sex i samfunnet, men den er gjerne prestasjonsorientert. Sex presenteres veldig glossy, og som noe man må få til. Det fjerner fokus fra at det er noe man skal oppleve, sier Børja.

Hun mener samfunnet for ofte oppvurderer hjernen og nedvurderer kroppen, derfor har det seksuelle en sentral funksjon i novellene.

- I vestlige land setter vi for lite pris på kroppen og det vi opplever med den. Sex er kanskje det råeste uttrykket av dette fysiske.

- Det er sikkert naivt, men jeg vil at folk skal opphøye, sette pris på og respektere det kroppslige som en del av den menneskelige erfaring, sier Børja.

Hun mener folk er veldig bevisste på hvordan vi ser ut, som om vi vurderer vår egen kropp før vi kjenner på sansene.

- Jeg skulle ønske vi i større grad var deltakere framfor betraktere. I sex betyr det å gi seg hen framfor å lure på om man gjør det riktig eller ser bra ut. Men sex er bare ett av mange eksempler.

Frykter anmelderneBørja har tidligere vært journalist i Dagbladet, og deltok i antologien «Rosa prosa».

Boka om kvinner og sex ble av flere kritisert for å være for intim og vulgær, en kritikk som kanskje lettere rammer kvinner enn menn.

- Jeg er har vært overbevist om at Dagbladet vil slakte boka mi, og har slått meg til ro med det, sier Børja med et smil.

- Men jeg tror de som leser boka vil se at den inneholder mer. Jeg er mer redd for de som ikke leser den, men tør å mene noe likevel.