Sex-provokatøren

Gunilla Holm (28) har opprørt studenter i Bergen ved å ta opp sex og ungdom svært konkret i tv-programmet «Sone2».

- Hvorfor er seksualopplysning for ungdom så viktig?

- Det er viktig blant annet for å unngå uønskede aborter og for at folk skal få et bedre sexliv. Mange jenter tror fortsatt at det er unaturlig å onanere, noe det jo ikke er.

- Hvorfor tok dere opp dette temaet?

- Vi har fått mail fra folk under 15 år som spør om de må bruke kondom når de har samleie. Det synes vi det er feil at de må spørre oss om. Grunnen er at de ikke har fått opplysning fra verken foreldre eller lærere. I Finland og Danmark har de seksualundervisning fra første klasse på barneskolen, og der er aborttallene lavere enn i Norge.

- I Bergen har studenter arrangert underskriftskampanje mot at slike tema skal bli tatt opp på denne måten. Hva synes du om reaksjonene?

- Jeg får håpe at de som har skrevet under på kampanjen har sett programmet. Jeg skjønner uansett at noen reagerer. Å være så konkret som vi var, kan være sjokkerende for noen. Ungdom og sex er et tabuområde. Men det er viktig med slik informasjon, og vi står for det vi har gjort.

- Kommer det flere «sjokkerende» tema fra «Sone2»-redaksjonen?

- I de kommende ukene skal vi ha sendinger der vi tar opp både homofili og spisevegring. Vi ser at disse spørsmålene er veldig viktige å ta opp, vi har blant annet fått mail fra flere homofile som har vurdert å ta livet sitt fordi de ikke har noen å prate ut om sin legning med. Ellers har vi stor redaksjonell frihet i «Sone2»-redaksjonen, så vi kommer ikke til å legge bånd på oss.

PEN OG PYNTELIG: Men Gunillas skinn bedrar.