Sex, rødsprit og rock\'n\'roll

Morsomme, men fragmentariske glimt, fra en kjær oppvekstroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Å filmatisere en så elsket, populær og bestselgende roman som Mikael Niemis «Populærmusikk fra Vittula» er å be om trøbbel, men iranskfødte Reza Bagher har lyktes - nesten.

Jeg er usikker på om filmen, som er ganske fragmentarisk, fungerer for dem som ikke har lest boka. Den funker heller ikke helt, men av andre grunner, for oss som har lest den.

Men underholdende er det uansett.

Ingenmannsland

Det dreier seg altså om oppveksten til kompisene Matti og Niila i nordsvenske Tornedalen på 60- og 70-tallet. Der snakker mange finsk, men innbyggerne føler seg verken som svensker eller finner; de er i bunn og grunn utafor det meste. En helt fantastisk scene tidlig i filmen viser en gudstjeneste der stedets kirke er fylt til randen fordi folk har hørt rykter om at en neger skal preke. Ingen forstår hans engelsk, fransk eller arabisk, før lille Niila trer hjelpende til. Han har hørt esperantokurs på radio, og nå oversetter han fritt.

I romanen er Matti forfatterens alter ego, og Niila hans plagede venn som oppdras i et hjem hvor faren er brutal læstadianer som banker gleden ut av ungene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer