Sex-sjikanert

Guro Fostervold er TV2-sportens nye seermagnet. Men enkelte sider ved sin nye kjendisstatus kunne 26-åringen vært foruten. - Slibrige telefoner med pusting og pesing i den andre enden er svært ubehagelig, sier Fostervold. TV-kollegene Hedda Kise, Gry Blekastad og Vår Staude har også opplevd ubehagelige telefoner.

Den lyshårede Molde-jenta er blitt et populært innslag i kanalen som serverer de peneste jentene, enten de har dybdekunnskap om vær, underholdning eller sport.

Hun får da også mye positiv respons, men ikke alle klarer å styre sin begeistring.

- Jeg er ikke prippen. Og kreative invitasjoner om å bli med ut på byen kan være morsomt - selv om det er uaktuelt. Men livet er for kort til å ta imot telefoner fra menn som onanerer, sier hun.

Nattlig telefon

Det var en slik nattlig telefon tidligere i år som fikk det til å bikke over for Fostervold. Hun anskaffet seg hemmelig nummer.

- Jeg er ikke så lett å sjokkere, men den nattlige telefonen fra en seer som satt og onanerte ble bare for mye, forteller hun.

Slibrige telefoner er en del av offentlighetens pris for kvinnelige tv-personligheter.

- Det er en del av gamet, men det er ikke morsomt av den grunn. Jeg vil overleve i denne jobben, og etter den telefonen fant jeg ut at det var nok, understreker Fostervold.

Guro Fostervold var ikke forberedt på at hun ville få mye oppmerksomhet da hun debuterte i TV2-sporten ved påsketider.

- Det aller meste av responsen jeg får er hyggelig - ikke minst den jeg får fra idrettsmiljøer. Det er jo også en type tilbakemeldinger jeg setter stor pris på. Og det kan være at vanlige seere synes jeg gjør en god jobb eller mener jeg er ei flott dame. Men telefoner fra vorspiel og nachspiel er ikke noe stas, og telefoner fra menn som puster og peser vil jeg ikke bruke tida mi på, sier hun.

Ikke som før

Fostervold sier at hun i utgangspunktet var motstander av å skaffe seg hemmelig telefonnummer.

- En journalist bør strengt tatt være tilgjengelig. Men etter hvert ble det feil å få så mye oppmerksomhet til alle døgnets tider. Det går jo også på den positive responsen. Jeg vil for all del ikke ta av selv om jeg har denne jobben, sier hun.

Hun har en klar formening om hva som skjer når seere blir betatt.

- Folk forelsker seg i en karakter, et bilde. De er ikke interessert i meg som person. De hadde blitt kjempeskuffet hvis de hadde sett hvor kjedelig jeg egentlig er, ler Fostervold.

Hun tror ikke det er noen av innringerne som egentlig vil henne vondt.

- Pesende mannfolk

- Men totalmengden oppleves likevel negativt. Egentlig vil jeg være en helt vanlig jente med nummeret i katalogen, men jeg må nok innse at ting ikke er helt som de pleide å være, avslutter hun.

Dagsrevyens Gry Blekastad har fått blomster på døra, 500 kroner i posten og telefoner fra kåte mannfolk.

- De fleste seertelefonene jeg får er fra folk som vil at jeg skal ta opp saker. Men jeg har også fått en og annen ubehagelig telefon, du vet av typen pesende, kåt mannsperson, forteller Blekastad.

Hun får også brev fra menn. Yngre menn sender mail.

- Det hender folk ber meg ut.En kontaktsøkende 70-åring sendte meg først brev. Så sendte han meg dagboknotater fra hytta, deretter blomster privat til meg på døra og til slutt 500 kroner i en konvolutt med beskjed om at jeg måtte kjøpe meg noe pent på salg. Jeg sendte pengene til Røde Kors og skrev tilbake at det var nok nå, beretter hun.

På lørdagskvelder får TV2s Hedda Kise telefoner fra vorspiel og nachspiel.

- Det er reint fyllerør og det skjer rett som det er, sier Kiese, som sier hun får mest mail og brev - og at det aller meste av responsen er hyggelig, men det finnes unntak.

- Jeg får slike tulletelefoner fra tid til annen, og det er ikke noe særlig. Det er mulig det er offentlighetens pris, men den vil jeg ikke godta, sier Kise.

- Praktisk

Vår Staude skaffet seg hemmelig telefonnummer rett etter at hun begynte i TV2:

- De første par månedene jeg jobbet i TV2 fikk jeg telefoner av ymse slag. Det var litt av hvert, for å si det slik. Man behøver ikke ha så bra fantasi for å tenke seg hva det var.

Som et av TV2 mest profilerte kvinnelige ansikter er hun glad hun har hemmelig telefonnummer.

- For å beholde et privatliv, var det veldig praktisk å skaffe seg hemmelig nummer. Etter det ble det slutt på telefonene, sier hun.

HEMMELIG NUMMER: - En journalist bør strengt tatt være tilgjengelig. Men etter hvert ble det så mye oppmerksomhet til alle døgnets tider, sier Guro Fostervold. Hun skaffet seg hemmelig nummer etter flere slibrige telefoner.
FÅR IKKE VÆRE I FRED: Hedda Kise
FÅR IKKE VÆRE I FRED: Gry Blekastad
FÅR IKKE VÆRE I FRED: Vår Staude