Sex-sjokk i kirken

TRONDHEIM (Dagbladet): Dette er malerier du garantert ikke har sett utstilt i en kirke før: En prest voldtar ei ung jente, mens to homofile står hånd i hånd og ser på. Over står teksten: «Velg den heterofile vei!».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utstillingen som kan komme til å sjokkere mangt et menighetsmedlem åpner i Ilen kirke i Trondheim i dag.

Bildene til en av utstillerne, kunstneren Erik Høiem, inneholder flere sterkt kirkekritiske motiv. I tillegg til det allerede nevnte, vises blant annet kirkens brenning av hekser og behandling av såkalte barbarer i korsfarertiden.

Heksejakten sammenlignes med kirkens behandling av de homofile, og en biskops tolkning av bibelen sammenlignes med djevelens. Siri Sunde-saken og Agder-biskopens støtte til at Berge Furre ikke fikk tale i kirken, blir også berørt.

- Det er klart det er sterke uttrykk, men det jeg har dramatisert er faktiske hendelser, så jeg har mine ord i behold, mener Erik Høiem.

Tviler

Han betegner seg selv som en tviler, og er ingen aktiv deltaker i det kirkelige liv. Likevel har han fått komme inn i Ilen kirke med sin sterke kirkekritikk.

- Jeg tok kontakt med soknepresten for en måned siden, og han ville åpne både menighetsbladet og kirken for mine bilder, sier Høiem.

Kunstnerne Aud Lilleengen og Magne Sandøy er også med på den kirkekritiske utstillingen med undertittelen «Ikke bare svart-hvitt». Den handler om medmenneskelighet og rettferdighet, og er ment som en utfordring til kirken.

- Siri Sunde-debatten og avsløringen av sex-overgrep blant kristne fikk meg til å lage disse bildene. Jeg blir provosert av kirkens dobbeltmoral, og at de prøver å feie ting under teppet. Det er mye urettferdighet i kirken, og dette må vi få fram, sier Erik Høiem.

KIRKESEX: Erik Høyem åpner sin sjokkerende utstilling i Ilen kirke i Trondheim i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer