Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sex, Snorre og Solstad

Stor bredde på årets Mammut-salg.

BILLIGSALG: Dag Solstads samlede verker går for 699 kroner på Mammutsalget. E.L. James' trebindsverk koster 297, mens Snorre koster 199. Foto: Steinar Buholm
BILLIGSALG: Dag Solstads samlede verker går for 699 kroner på Mammutsalget. E.L. James' trebindsverk koster 297, mens Snorre koster 199. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken på en elefant i en glassbutikk er blitt et munnhell. Om dette er utgangspunktet for de som i sin tid fant ut på å slippe et av forhistoriens mest gigantiske skapninger, mammuten, inn i en bokhandel, tror jeg ikke det er noen som kan svare på.
Men slik er det blitt, det såkalte mammutsalget er blitt en like fast og særnorsk, litterær tradisjon som påskekrim og bokhøst.

Denne formen for lagertømming har røtter tilbake til 1885, den gangen kjent som Det store røverkjøpet. Gjennom åra har opptil 1400 titler vært til salgs. I det siste har utvalget stabilisert seg på rundt 800 titler. Salget er blitt såpass etablert i folks bevissthet at mange noterer seg titler og venter til de kommer på mammut med å kjøpe dem.

Etter hvert er salget mer og mer en blåkopi av bokhøsten de par foregående år. I stadig mindre grad rommer katalogen overraskelser, titler man har glemt, slik de oftere gjorde før. Forlagenes lagre blir oftere tømt, og bøker blir tidligere enn før makulert etter at siste krone er krystet. Tidligere var også omfattende verk en større del av tilbudet. I dag satses det ikke så mye på slike utgivelser som før i tida, og særlig ikke på samlede verker av enkeltforfattere.

Snorre er til salgs både i originalutgave og som ungdomsbok med «høydepunkter» valgt ut av Kjell Arild Pollestad. Du kan dessuten få en seks binds norgeshistorie utgitt i 1999 for 249 kroner. Opprinnelig kostet den 1595 kroner. Størst scoop gjør du likevel om du får tak i Dag Solstads samlede verk på 22 bind til 699 kroner, altså litt over 31 kroner bindet. Opprinnelig kostet det 3499, så her «sparer» du altså 2800 kroner.

Salget speiler også en trend som allerede synes å være på hell. For 297 kroner får du alle tre bindene av E.L. James' «Fifty Shades of Gray». Hvor mye det blir pr. samleie orker jeg ikke regne ut.

Hele Norges coronakart