DEBATT

Sex, snus og folkehelse

Bent Høie mener at mitt såkalte «forsvar for snusen» faller sammen som «potensen til en storbruker av tobakk». Han bør imidlertid gå informasjonen fra Folkehelseinstituttet (FHI) litt nærmere i sømmene før hans egen argumentasjon kollapser som potensen til en kjederøyker.

Foto: Handout / Reuters
Foto: Handout / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er ikke født med tobakksavhengighet, men det er et faktum at tobakk har vært et utbredt rusmiddel i Europa siden 1500-tallet. Å tro at den kommer til å forsvinne er naivt.

Å basere politikken på at den kommer til å gjøre det er livsfarlig.  

I forrige uke sammenlignet jeg FHIs avvisning av snus som et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke med amerikanske kristenkonservatives avvisning av prevensjon som et godt virkemiddel mot uønskede tenåringsgraviditeter.  

I et fortrinnsvis retorisk tilsvar påpeker helse- og omsorgsminister Bent Høie at sex både er et grunnleggende behov og helsebringende med riktig beskyttelse, mens tobakk er skadelig, uansett form. Det har jeg selvsagt ikke tenkt å argumentere mot. Jeg regner imidlertid med at helseministeren og jeg er enig i at tenåringsgraviditeter ikke er helsebringende.

I så fall står sammenligningen seg fortsatt godt. Unge mennesker kommer (heldigvis) ikke til å slutte å ha sex før de er gift, og folk kommer nok (uheldigvis) aldri til å slutte helt med tobakk.

I begge tilfeller gir det mest mening å opplyse om det tryggeste alternativet.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer