Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sex-spørsmål er hett på nett

Internett har gitt ungdom helt nye muligheter til å få svar på sine spørsmål om sex. På nettet våger selv sjenerte gutter å stille spørsmål de ellers brenner inne med.

STAVANGER (Dagbladet): Norske ungdommer får tydeligvis ikke nok sexopplysning, og mange ting er vanskelige å spørre et «levende» menneske om. På Internett får de derimot svar på det de grubler på.

De offentlige Klara Klok-nettsidene fikk inn 20 000 spørsmål fra ungdom i fjor. Flere tusen av disse dreide seg om seksualitet. Etter at Dagbladet.no lanserte tjenesten Alt om sex for to uker siden, har det kommet inn over 100 spørsmål per dag.

Spør om alt

-  Det er åpenbart en kjempeinteresse for dette. Det er nesten bare ungdom som sender inn spørsmål, og de aller fleste henvendelsene er seriøse, sier Lars Eirik Eide, prosjektleder for Dagbladets fredagsbilag på nettet.

Ungdommene spør om prevensjon, graviditet, sex for første gang, for tidlig utløsning, manglende lyst, seksuelt overførbare sykdommer og en rekke andre temaer. De ansatte ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo besvarer så mange henvendelser som de har tid til. Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, har lagt merke til at det er en viss forskjell på hva ungdom spør om på nettet og hva de spør om ellers. <> Mye hjelp å få <> Noe du lurer på om seksualitet, sykdommer eller følelser? Det fins flust av gratis-telefoner og nettsider hvor du kan få svar - helt anonymt.

På nettet:

 • fredag.dagbladet.no/altomsex/
 • www.klara-klok.no
 • www.suss.no/
  Telefoner:
 • Senteret for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS): 800 33 866
 • Barn og unges kontakttelefon (Røde Kors): 800 33 321
 • Herpes-telefonen: 800 49 066
 • Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277
 • Informasjonstelefonen om aids: 810 03 200
 • <>Telefonen for seksuell helse: 810 02 244
 • SPØR OM SEX HER!

Mindre flaut på nettet

-  De som kommer på besøk til oss spør mest om prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer. På nettet får vi spørsmål om mer avanserte ting, som analsex, intimbarbering og fetisjer. Det er nok for tøft å sitte ansikt til ansikt og spørre en person om sånt. Den type spørsmål får vi knapt nok på telefonen, sier Gamnes til Dagbladet.

Hun mener at Internett også har den fordel at det er et medium ungdom ferdes i nærmest daglig.

-  Det er en veldig fin kanal for sånne henvendelser. Det er lett å bare taste ned et spørsmål på et tastatur og sende det avgårde, uten at noen ser deg eller vet hvem du er.

Sosiolog Eva Sigrid Braaten har skrevet hovedfagsoppgave om nettjenesten klara-klok.no, som er finansiert av Sosial- og helsedirektoratet. Tall derfra viser at gutter i mye større grad våger å stille spørsmål elektronisk, enn ved å henvende seg til opplysningskontoret.

40 prosent gutter

-  Gutteandelen på Klara Klok er veldig høy - nesten 40 prosent, mot bare ti prosent ved vanlige konsultasjoner. Det kan tyde på at gutter har behov for et rom hvor de kan stille spørsmål. Jenter snakker kanskje mer sammen om sånt, pluss at gutter gjerne har vanskeligere for å gå til helsesøster, sier Braaten.

Oppgaven hennes har fått tittelen «Er det normalt?», fordi veldig mange stiller akkurat det spørsmålet.

-  Det kan dreie seg om tenåringer som opplever seksuell tenning på en eller annen ting, og lurer på om det er normalt. Det kan være alt fra penisstørrelse på gutter til fetisjer, eller hvilke fantasier de har. De spør for eksempel om det er greit å tenne på læreren, vennene eller fantasier om voldtekt, sier Braaten.

Hva som er vanlig eller «normalt» kan selv ekspertene ha vanskelig for å svare på. Ved Klinikk for seksuell opplysning forsøker man først og fremst å få ungdommene til å kjenne etter hva de selv synes er godt og naturlig.

-  Vi prøver å framheve at folk må finne ut hva de vil og liker, og ikke la seg presse til å gå ut over sine egne grenser, sier Siv Gamnes.

GODT TILBUD: Disse ungdommene synes det er positivt at ungdom som lurer på noe kan få svar på internett. John Lode Roscoe (19), Eva Eriksson (18), Kristine Stene (18) og Ingvild Sæter (18).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media