SEXLEKSIKON: Gunhild Dahlberg er en av forfatterne bak boka som forteller deg alt du vil vite om kjærlighet og sex. Pluss litt av det du ikke vil vite. hvordan Bettans første ligg gikk for seg, for eksempel. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
SEXLEKSIKON: Gunhild Dahlberg er en av forfatterne bak boka som forteller deg alt du vil vite om kjærlighet og sex. Pluss litt av det du ikke vil vite. hvordan Bettans første ligg gikk for seg, for eksempel. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Sex-tipsene du ikke fikk på skolen

«Juntafil»-redaksjonen har svart på 200 000 lytterspørsmål om sex, kropp og kjærlighet. Nå kommer boka.

- DU FÅR IKKE VERRE «walk of shame» enn rusleturen til kjønnssykdomklinikken. Trekke kølapp, liksom, og sitte der med de andre... Det slipper man nå, sier Gunhild Dahlberg (36), en av forfatterne bak «Juntafil — sånn cirka alt om sex & kjærlighet».

Sammen med Webjørn Espeland (31) har hun skrevet en slags håndbok i sex, en guide som tar for seg alt du ikke lærte på skolen. Hvordan få «sprutemus» og tips om isbit på pungen, for eksempel.

Boka er resultatet av ti år med «Juntafil», P3s lengstlevende radioprogram der fagfolk og vanlig ungdom gir råd om samliv og seksualitet. Du vet, det som går på lufta hver gang fjortenåringen setter seg i bilen med foreldrene sine.

ETTER Å HA BESVART 200000 spørsmål i løpet av årene, føler redaksjonen at de har en grei oversikt over hva folk vanligvis lurer på. I boka finnes et utvalg av spørsmålene de har fått flest ganger, delt inn etter temaer som sjalusi og orgasme.

I tillegg får vi intervjuer med kjente fjes om blant annet kjærlighetssorg (Sigrid Bonde Tusvik om Henrik Thodesen: «Min største drøm var å se ham komme rullende inn i rommet med stemmemaskin»), sjekketriks, homofili og deres seksuelle debut.

- Kristian Valen fikk den ikke opp og jenta spydde. Bettan, derimot, hun klarte seg ganske greit, sier Dahlberg.

- Det skjedde i 1975, hun var 17 år og hadde planlagt det i et halvt år. De hadde seg til Rolling Stones' «Angie».

BOKA INNEHOLDER OGSÅ intervjuer med vanlig ungdom; blant annet med ei som liker å bli slått med skohornet «Omsorg» fra IKEA, og med en handikappet mann, uten armer og bein, som forteller om sine tanker rundt sex.

- De fleste har komplekser for puppene eller pungen. Da kan det være fint å lese om en som har et helt annet perspektiv på ting, sier Dahlberg.

Selv med all verdens informasjon tilgjengelig på nett lurer folk som aldri før.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:


• Sprit, spionasje og strømpeholdere! Ikke rart 

60-tallet

har erobret TV-skjermene.


• Idol-favoritt

Jenny Langlo (18) om kjæresten, øresusen og rosabloggere• Og så har vi møtt mannen som ble

dumpet tre ganger

på «Sigrid søker selskap»
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Sprit, spionasje og strømpeholdere! Ikke rart 60-tallet har erobret TV-skjermene. • Idol-favoritt Jenny Langlo (18) om kjæresten, øresusen og rosabloggere • Og så har vi møtt mannen som ble dumpet tre ganger på «Sigrid søker selskap» Vis mer

- Det virker som om mange sitter mye alene med noiaen sin. Jeg ser for meg at de sitter hjemme i et hjørne og roper, sånn, «hjelp, jeg klør!», sier hun.

Dahlberg er ikke i tvil om at «Juntafil» fyller en funksjon. Og nå kan du bare slå opp i boka neste gang trusa lukter tran, i stedet for å vente på neste radiosending.

- Vi hjelper mange, og har vel kurert klamydia hver eneste torsdag det siste tiåret. I tillegg håper jeg vi har bidratt til mer åpenhet.

ET AV MÅLENE ER Å ufarliggjøre og normalisere seksualiteten.

- Sex er ikke det vakreste som skjer mellom to mennesker. For eksempel kan det gjøre sjukt vondt, og da er det greit å finne en bedre måte å gjøre ting på, sier hun.

Dahlberg tror ikke det bare er unge og uerfarne som kommer til å få nytte av boka.

- Det er få som har så grei oversikt som man tror. Alle kan nok lære noe mer uavhengig av alder og erfaring. Det viser SMSene vi får inn fra 65-åringer. Dette angår alle, sier hun.

- Alle har sex, sånn er det. Til og med Bettan.