ALDRI E-BOK: Christopher Nielsens nyeste produkt er en roman i pocketformat, den første i en serie science fiction-bøker. Utenpå står: «Kun på papir, aldri på e-bok». For Nielsen er papirboka en gjenstand med sin egen estetikk. Han vil dessuten ikke at den skal kunne lastes ned av hvem som helst og til slutt «eies av Google». Foto: Lars Eivind Bones
ALDRI E-BOK: Christopher Nielsens nyeste produkt er en roman i pocketformat, den første i en serie science fiction-bøker. Utenpå står: «Kun på papir, aldri på e-bok». For Nielsen er papirboka en gjenstand med sin egen estetikk. Han vil dessuten ikke at den skal kunne lastes ned av hvem som helst og til slutt «eies av Google». Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Sex, vold, rus og romfart - hele jævla rotteracet

Christopher Nielsen med science fiction-romanserie.

Les anmeldelsen av «Metamorfose» her.

(Dagbladet): Teddy's Softbar i Brugata i Oslo. Christopher Nielsen stikker gaffelen dypt inn i et raust laksesmørbrød. Mellom oss ligger den rykende ferske boka «Metamorfose», en roman direkte i pocket med et omslag som utstråler god, gammeldags pulp fiction.

Nielsen skyller ned laksen med en slurk iskaldt øl og sier:

- Jeg har forsøkt å lage noe som minner om den gangen science fiction ble utgitt på denne måten, rett i pocket og med et skrikende omslag. Boka handler om de vanlige tingene; sex, vold, rotterace, streberjag...

- ...rusmisbruk?

—Ja, selvsagt. Det er med. Dette er et konsept. Jeg skriver på et par tre bøker til og har minst sju oppe i huet. En ny stemme og et nytt scenarie hver gang. Jeg er gammal science fiction-fan. Leste alt av Bing og Bringsværd. Trist med Bing for øvrig. Det handler om eksistensielle temaer, hvordan mennesker lever og bør leve.

Paradis i rommet
- Utflukter i galaksen?

- Ja, men ikke på «Star Wars» eller «Star Trek»-nivå. Vi snakker mer om dystopier. Retrofuturisme.

- Unnskyld?

- Framtida, ikke sant? Den var mye bedre før. Den gangen det hersket en viss optimisme i forhold til teknologien. —Du mener at utopiene er døde?

- Mye tyder på det. Det nærmeste vi kommer en utopi, er dagens Norge. Så det handler om hva som kommer til å skje her. Jeg vil skildre generasjonsskipet med den siste resten av Norges befolkning på desperat jakt etter en beboelig planet. Med en naboplanet som likner Sverige dit man kan reise på Harry-handel. En svenskeplanet der alt er jævlig mye billigere. Og en annen der man kan bo i Syden som pensjonist.
En moralist
- Hovedpersonen din er ei tenåringsjente som fører dagbok?

- Boka er inspirert av «Go Ask Alice», ei bok frøken leste for oss på skolen. Forfatteren var angivelig en anonym tenåring som skrev dagbok om hvordan hun ble avhengig av narkotika. Tittelen var henta fra «White Rabbit», en Jefferson Airplane-låt. Boka viste seg å være ført i pennen av en 50 år gammel, kristen barnepsykolog som ville advare ungdom mot sex, drugs & rock'n roll. Nå har jeg inntatt den rollen.

- Jeg innbiller meg at din roman er friskere. Og imponerende full av troverdig sjargong?

- Jeg blander alt mulig, min egen 1970-talls slang, gamle, rare riksmålsuttrykk, ord jeg finner på sosiale medier som ungdommen bruker. Jeg har 3500 venner på Facebook. Eller jeg snapper opp uttrykk fra folk som snakker i mobiltelefon. Teknologien er på min side. Folk slår opp med kjæresten, krangler med sjefen, sladrer om hverandre på fullt volum overalt. De har ingen hemninger. Jeg lytter og plukker opp.
Skifter fokus
- Det blir jo ganske intimt etter hvert?

- Joda, men husk at dette er science fiction. Så der har jeg liksom gardert meg litt. Jeg har forsøkt å gå inn i hodet på ei ung jente. Men kanskje er jeg blitt litt carried away, særlig i sexskildringene. Muligens vil noen vil tenke at der skifter han fokus, den gamle grisen. Tittelen sikter ellers til et hittil ukjent rusmiddel, metamorfose, på gata bare «foose», som oppfyller alle dine drømmer.

- Uten bivirkninger?

- Det sier jeg ikke. Det må du lese boka for å finne ut av.