Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sexarbeideraktivist hadde tatt LSD da hun stilte til fotografering på Stordalens luksushotell

Fotografen kalt inn på teppet.

USIKKER: Fotograf Stephen Butkus portretterte torsdag sexarbeideren Hege Grostad på Petter Stordalens luksushotell The Thief. I bildeteksten på Instagram skriver han at hun gikk på det psykedeliske narkotiske stoffet LSD mens de var sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / Faksimile Instagram
USIKKER: Fotograf Stephen Butkus portretterte torsdag sexarbeideren Hege Grostad på Petter Stordalens luksushotell The Thief. I bildeteksten på Instagram skriver han at hun gikk på det psykedeliske narkotiske stoffet LSD mens de var sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / Faksimile Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste uka har fotografen Stephen Butkus gjennomført et prosjekt for Petter Stordalens luksushotell The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

I åtte dager bor Butkus på The Thief, og inviterer forskjellige kulturpersonligheter til hotellet for å bli portrettert til det som skal bli en fotoutstilling under tittelen «A Self-Reflective Study - A Series of Portraits». Samtidig dokumenterer han prosessen gjennom å legge ut «behind the scenes»-bilder på Instagram.

Torsdag kveld la Butkus ut et bilde av sitt siste portrettobjekt, den profilerte sexarbeideren Hege Grostad (28), som ifølge bildeteksten har tatt det psykedeliske narkotiske stoffet LSD og er under påvirkning av dette mens hun er på hotellrommet.

- På LSD «Last talk and shoot of the day. Hege Grostad på LSD», skriver Butkus.

Når Dagbladet konfronterer fotografen med saken i dag, sier han imidlertid at han snakket med Grostad om psykedelia, men at han ikke vet om hun faktisk hadde tatt det da de to møttes på The Thief.

- De jeg fotograferer må få lov til å komme som de er. Hva de gjør i sitt privatliv er opp til de enkelte. Det blander ikke jeg meg opp i. Litt av tanken bak prosjektet er at de som kommer må få lov til å by på seg selv og ha noenlunde fritt spillerom, sier han og fortsetter:

- Det var ikke relevant for min del. Hun tok ikke noe mens vi var sammen. Jeg så ikke noe til det. Prosjektet mitt handler ikke om rus, men om personen, og det vil være leit om prosjektet blir vinklet på hvorvidt Grostad var rusa eller ikke da foto ble tatt, sier han.

- Hvorfor skrev du da at hun var på LSD?

- Igjen, det er ikke relevant. Det var en kommentar på min private instagram ment som en referanse til Grostad sitt pågående prosjekt for å endre narkotikalovgivningen, sier kunstneren.

Grostad gjorde seg bemerket da hun i fjor sto fram i VG som sexarbeider for å forsvare sitt yrkesvalg og bekjempe sexkjøpsforbudet i Norge. I høst har hun brukt sin Twitter-konto med over 4000 følgere til å fortelle om sine positive erfaringer med psykedeliske stoffer.

«Fleinsopp bør selges i matbutikken» og «MDMA kan berike folks liv, relasjoner og vår kultur» er blant meldingene hun har publisert.

Grostad har også formidlet personlige erfaringer fra bruk av psykedeliske stoffer, slik som «lørdag hadde jeg en svært interessant opplevelse med fleinsopp. Tilbakeblikk, nye perspektiver, konfronterende og fantastisk» og «soloppgangen i skogen under påvirkning av fleinsopp: Jeg så et spekter av grønnfarger som jeg ikke visste at eksisterte. Spektakulært».

Etterlyser rusdebatt - Jeg tok en moderat dose av LSD før jeg ankom hotellet. LSD er et ugiftig rusmiddel, i motsetning til alkoholen som selges på The Thief. Reaksjonen fra Dagbladet sier noe om at vi trenger en kunnskapsbasert debatt om psykedeliske stoffer som LSD, sier Hege Grostad, da Dagbladet konfronterer henne med bruken av det ulovlige rusmiddelet.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Forsker ved Statens Institutt for rusforskning (SIRUS), Trond Nordfjærn, sier til Dagbladet at det narkotiske stoffet LSD er langt fra «ugiftig» og ufarlig.

- Både alkohol og LSD påvirker sentralnervesystemet og er dermed per definisjon giftig, så det blir feil å si at det ikke er et giftig stoff. Det kommer helt an på hva man legger i ordet giftig. Det er absolutt ikke et ufarlig rusmiddel. Det kan blant annet føre til «bad trips», som fører til dyp angst og uro, der man nærmest ikke kommer ut av rusen, sier han.

Han forteller at LSD ble mye brukt av hippiene på 70-tallet som et psykedelisk middel, og at det aktiverer en del av hjernen som blant annet er forbundet med drømmer og REM-søvn.

-Det kan føre til ekstrem forvirring og man kan få enorm paranoia av det. Det er klassiske historier om folk som har trodd de var fugler og kunne fly, og som har hoppet utfor en bro i LSD-påvirkning.

Han tror det finnes langt bedre metoder å reflektere om livet på, slik fotoprosjektet tar sikte på, enn ved å ruse seg på LSD.

- Jeg vil påstå det finnes langt bedre måter enn å ta LSD, eller noen form for psykedeliske rusmidler for den saks skyld, sier han.

Fotografen Stephen Butkus ønsker ikke at LSD-stuntet skal ta all oppmerksomheten rundt kunstprosjektet.

Flere kjendiser Charlotte Thorstvedt, Thomas Seltzer og Odd-Magnus Williamson er blant kjendisene som har deltatt. Sistnevnte er eksponert på Instagram i bare undertøyet sammen med samboeren.

- Tanken er å få de som kommer innom til å reflektere om livet, og lage kunst av det. Og så er det noe med dette å være på hotell, i nærmest identitetsløse omgivelser der man likevel vet at det har skjedd mye, og der det er sjel i veggene, sier han.

- Når de må kle av seg i en slik situasjon, blir det straks mer ubehagelig, men det gir bildene en styrke. Jeg vil jo provosere også. Pirke folk på nesa. Jeg vil ikke lage noe folk tenker at de har sett før, sier Butkus.

Hotellet presiserer overfor Dagbladet at Butkus har full kunstnerisk frihet i fotoprosjektet og at det ikke er lagt føringer for hvem som portretteres eller hvordan.

Etter Instagram-oppdateringa i går har de likevel kalt ham inn til et møte.

- Han har bekreftet til oss at under gårsdagens portrettfotografering av Hege Grostad, som i følge Butkus varte i en til to timer, foregikk det ikke noe ulovlig på hotellrommet eller hotellet for øvrig. Ingen narkotika har blitt tatt på The Thief, og la det ikke være noe tvil: Bruk av narkotika skal ikke under noen omstendigheter foregå på vårt hotell, sier kommunikasjonssjef Siri Løining Kolderup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!