DEBATT

Sexarbeideres rettigheter må beskyttes

 Kriminaliseringen av sexkjøper får alvorlige ringvirkninger også for den som selger sex. 

UTSATT GRUPPE: Prostituerte opplever å bli bortvist fra landet, også når pass og papirer er i orden. De utsettes for trakassering og vold, men er fratatt en reell mulighet til å anmelde overgrepene, skriver Amnesty International. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTSATT GRUPPE: Prostituerte opplever å bli bortvist fra landet, også når pass og papirer er i orden. De utsettes for trakassering og vold, men er fratatt en reell mulighet til å anmelde overgrepene, skriver Amnesty International. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Amnesty International har dokumentert alvorlige brudd på menneskerettighetene til personer som selger sex i Norge. Rapporten The human cost of «crushing» the market viser hvordan mennesker som selger sex må leve med omfattende overvåkning og inngripen i privatlivet sitt.

Sexarbeidere utsettes for tvangsutkastelser fra leiligheter, ofte med timers varsel. De opplever å bli bortvist fra landet, også når pass og papirer er i orden. De utsettes for trakassering og vold, men er fratatt en reell mulighet til å anmelde overgrepene.

Krisesentersekretariatet, ved Madeleine Schultz, anklager oss i Dagbladet 18. juni for å tilsløre debatten om sexkjøpsloven. Tvert imot avdekker Amnesty hvordan brudd på sexarbeidernes menneskerettigheter er forårsaket av det juridiske rammeverket rundt sexarbeid i Norge.

Salg av sex er ikke straffbart, men rapporten viser hvordan kriminaliseringen av kjøper får alvorlige ringvirkninger også for den som selger sex. I tillegg er tilrettelegging for sexarbeid straffbart, som utleie av lokaler. Rapporten viser også hvordan håndhevingen av annen lovgivning, som Utlendingsloven, svekker sexarbeidernes rettigheter ytterligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer