Sexfikserte antihelter

Rasende og veldig morsom dansk og finsk samtidsharselas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jukka Behm BOK: Henrik sitter «med pikken i hånden og vet verken ut eller inn». Han er femti år, gift, og har en mutt tenåringssønn.

Henrik ble aldri ferdig med filosofistudiene, og endte opp som underordnet på Universitetsbiblioteket. Han bor i en villa i Odense på Fyn, har ikke ligget med kona siden 11. september noen år tidligere, og bedriver helgene med å støvsuge, rydde i kjelleren eller brenne hageavfall. Henrik kjeder seg.

Femtiårig sagger

«Jeg trenger et kaos for å merke meg selv», tenker Henrik. Han gjør som utallige andre middelaldrende menn i samtidslitteratur og film. Han melder seg ut. Han bestemmer seg for å bli ung igjen. Han klipper håret kort, anlegger skinnskjegg, kjøper joggesko og saggebukse, og setter seg til foran tv med ølboks og junkfood. Om han da ikke sniker seg inn på tenåringsfester, og kliner med sønnens klassevenninner.

«Retrograd» fra 2007, er den danske vinneren av Den store nordiske romankonkurransen. Og det debutanten Torben Munksgaard ikke har i tematisk originalitet, tar han igjen i spissfindige formuleringer og skarpe og morsomme karakterstikker. Henriks naboer «elsker seg selv så høyt at det bare er hat til overs når vi andre prøve å føle noe for dem». Deres drøm er en «spennende» lokalavis om hva som skjer i villstrøket. Den desperate Henrik sier etter hvert opp jobben, kona drar fra ham, og han flytter til København i et fånyttes håp om å gjenfinne sin ungdoms store kjærlighet. I en roman som raser over et Danmark styrt av desillusjonerte middelaldringer. Og som nokså tvetydig «Ærer de unge».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer