Sexistisk råkjør

Professor Eva Lundgrens svenske undersøkelse om vold mot kvinner er blitt omskrevet til en sexistisk pamflett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kvinnevold

Selve rapporten forsterker motforestillingene mot Eva Lundgrens presentasjon av den i Dagbladet. Jeg savner åpen drøfting av funnene. Jeg etterlyser kritisk refleksjon om visse metodespørsmål. Jeg finner et sexistisk råkjør mot menn som gruppe på sviktende faktisk og metodisk grunnlag, skriver Erling Sørli.

Under overskriften «Menns vold mot kvinner» presenterer professor Eva Lundgren (Dagbl. 21.05.) en svensk omfangsundersøkelse om vold mot kvinner. Men Lundgren er mer opptatt av å stemple menn enn av å forstå sitt materiale. Presentasjonen framstår som et anklageskrift. «Halvparten av den kvinnelige befolkningen i Sverige har vært utsatt for vold.» «Og disse 46 prosentene kan umulig ha blitt utsatt for vold av - la oss si fem prosent av de svenske mennene?» spør Lundgren retorisk, og svarer: «Det må med andre ord være en stor andel menn som mishandler og utøver vold.»

Undersøkelsen foreligger i rapporten Slagen dam. Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige - en omfångsundersökning. Av Lundgren, Heimer, Westerstrand og Kalliokoski. Rapporten framlegger en rekke kanskje ikke overraskende, men interessante og svært alvorlige funn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer