Det er i år ti år siden sexkjøpsloven, som gjør det forbudt å kjøpe seksuelle tjenester, ble vedtatt og iverksatt. Loven hadde mange motiver; redusere etterspørselen, redusere markedet, loven skulle være normdannende ved at (særlig unge) menn ble negative til det å kjøpe sex. Og ikke minst skulle loven være et virkemiddel for å bekjempe menneskehandel.
Ti år med loven oppsummeres ulikt, men stort sett ganske forutsigbart; de som fryktet loven mener ofte den er blitt en katastrofe, de som feiret innføringen av loven vurderer den som svært vellykket.
Og kanskje har begge ståsteder noe rett; det kommer an på hvilke sider ved loven en vektlegger.
Sett fra et hjelpetiltaks ståsted er det vanskeligere å vurdere effekten av loven. Gateprostitusjonen er i dag svært liten, mens sexsalg på nett har et stort omfang. Dette er en utvikling vi har i de fleste storbyer, uavhengig av lovverk. Lovens ønskede samfunnsmessige effekt i form av holdningsendringer, er vanskelig å måle. Sexkjøpsloven som et effektivt virkemiddel for å bekjempe menneskehandel er i all hovedsak en konstruert sammenheng.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger